DW: Zašto se Dubrovčani protive aerodromu u Trebinju?

Aerodrom koji bi većinski finansirala Srbija bio bi tik uz hrvatsku granicu.
DW: Zašto se Dubrovčani protive aerodromu u Trebinju?
Foto: Pixabay

Time bi ekonomski ugrozio dubrovački aerodromom, ali možda i izvore pijaće vode ovog grada. Neki se plaše i da bi aerodrom služio Rusiji, prenosi Dojče vele (DW).

Dubrovačka javnost i političko vođstvo nemalo su se uznemirili pre nekoliko sedmica, kad je izvršna vlast Bosne i Hercegovine najavila mogućnost pristanka na gradnju aerodroma kod Trebinja, nadomak granice sa Hrvatskom. Projekat bi većim delom finansirala Srbija, zbog bolje povezanosti unutar Republike Srpske.

Dubrovčani, međutim, izneli su oštre prigovore jer se navodno nije vodilo dovoljno računa o ekologiji. Odonda traje burna rasprava, ali s nizom dodatnih motiva.
 
Dubrovnik ima faktički monopol na vazdušni saobraćaj u ovom delu Dalmacije, s istočnom Hercegovinom u zaleđu. Aerodrom u Čilipima je najveći ekonomski faktor južnog dela dubrovačkog kraja. Ipak, zbog specifične izloženosti ruži vetrova, zatvoren je za vreme svake jače bure pa Trebinjci i u tome nalaze svoju priliku, navodi DW.
 
Ili to pak čini Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, koji je prvi pre dve godine najavio gradnju trebinjskog međunarodnog aerodroma. On je tad naveo kao razlog povezivanje Trebinja s Beogradom.
 
Ugrožena voda Dubrovnika
 
S druge strane – to jest treće – zvanično Sarajevo zamera Hrvatskoj jednostranu najavu izgradnje deponije radioaktivnog otpada uz granicu s BiH na reci Uni.
 
U priču se meša i teorija da bi se trebinjskim aerodromom mogli poslužiti Rusi, i to ne u turističke ili ekonomske svrhe, nego vojne i obaveštajne.
 
Kod ekologije, svega nekoliko kilometara od mesta koje su projektanti zacrtali kao lokaciju budućeg aerodroma se zbilja nalazi izvor reke Omble, odakle Dubrovnik crpi pijaću vodu. Između dve kote je par stotina metara razlike u nadmorskoj visini, te masiv vapnenačkog krša, inače poznatog po izuzetnoj propusnosti.
 
"Niz pitanja ekološke naravi s razlogom intrigiraju dubrovačku i širu javnost“, kaže za DW Luko Brailo, ugledni dubrovački novinar i poznavalac političkih prilika u regionu.
 
"Novi aerodrom bi trebalo da se gradi na lokaciji gotovo 'iznad Omble' pa su zaista mogući razni rizici po taj vodotok dubrovačke regije", smatra ovaj novinar.
 
Podseća da je još prošlog leta stručnjak za ovo krško područje Tomislav Paviša upozorio javnost na ugrožavanje vodosnabdevanja i zagađenje podzemnih voda.
 
Već odavno – zaštićeno područje
 
Brailo napominje i da je 1989. godine beogradska firma Energoprojekt izradila hidrogeološki elaborat o "Zoni sanitarne zaštite izvorišta Dubrovnik" u kojem se okolina tog izvora klasifikuje kao druga zaštitna kategorija. Gradnja aerodroma je izričito zabranjena u takvoj zoni.
 
"Zato mi je razumljiv istup dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića koji je najavio istrajnu bitku protiv gradnje bez prethodno izrađene Studije o uticaju na životnu sredinu tog projekta što je, za sada, izostalo", kaže Brailo.
 
Podseća na vest koja je nedavno stigla iz Banjaluke: tamošnji Institut za građevinarstvo IG je po nalogu firme Aerodrom Trebinje izradio procenu u kojoj piše da bi "izgradnja aerodroma u Trebinju mogla imati negativan uticaj na izvorište reke Omble, s kojega se napaja Grad Dubrovnik, zbog čega je potrebno posvetiti posebnu pažnju njegovoj zaštiti".
 
Preuveličan strah od Rusa
 
Ostaje i strateško pitanje, posebno u svetlu invazije Rusije na Ukrajinu. 
 
"Taj aspekat je definitivno preuveličan, što je donekle razumljivo, ali to ipak treba jasno reći", mišljenja je Branimir Vidmarović, jedan od najpozvanijih hrvatskih stručnjaka za Rusiju.
 
"U novonastalim okolnostima, Rusija ne može preduzeti apsolutno ništa što bi promaknulo bezbednosnim službama SAD, EU i NATO. Ne zaboravimo ni da je baza NATO nedaleko na Kosovu, a u Albaniji se gradi i jedna američka, osim što su i Hrvatska i Crna Gora članice Severnoatlantskog pakta", podseća Vidmarović. Takođe, BiH je pod lupom zapadnjačke obaveštajne zajednice kako rastu strahovi zbog rata u Ukrajini i potencijalne destabilizacije Balkana, dodaje on.
 
Opširnije na DW.
  • Trt

    03.05.2022 15:20
    @Žalim slucaj

    Očigledno je neki nesporazum ovde, iz tvog komentara deluje kao da je vaš dolazak ovamo nešto što bi trebalo da ohrabrujemo i finansiramo?
  • ne

    03.05.2022 14:09
    razumem
    zasto iz budzeta davati nekome nesto. Ako vec ima toliko "sposobnih" zema tu okolo a i po dijaspori - dajte izgradite sebi i deset aerdroma ako treba, nemam nista protiv. Ali zasto bi se oni odricali korice hljeba kada mozemo mi da im to finansiramo, pa posle jos nabiju na nos kako su oni sposobni i napredni a mi ovde sirotinja jer nismo bas tako... sposobni...
    Da ne pricam dalje, dosta vise parazita na nasoj grbaci.
  • Imeprezimestadion

    02.05.2022 21:26
    Avion
    Samo da komšiji crkne krava. Hejteri sa obe strane. Pravite aerodrom što pre! Sve najbolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet