Savetnica ministra energetike Ukrajine: Rusija fizički ne bi mogla da prekine isporuke gasa Evropi

Savetnica ministra energetike Ukrajine Lana Zerkalj ocenila je danas da Rusija fizički ne bi mogla da prekine isporuke gasa Evropi.
Savetnica ministra energetike Ukrajine: Rusija fizički ne bi mogla da prekine isporuke gasa Evropi
Foto: Pixabay

Ona je za Dojče vele (DW) rekla da je "Evropa glavni potrošač ruskih energenata i u konkretnim, sadašnjim okolnostima, ona je glavni izvor finansija za rat". 

"Zato to toliko kritikujemo", rekla je Zerkalj i dodala da lideri Ukrajine veruju da "Evropa ima šansu da zaustavi te finansijske tokove i da sav taj novac do daljeg zadrži Evropi, na posebnom računu".

"Nastavljamo da ubeđujemo evropske političare da Rusija neće biti u poziciji da prekine isporuke gasa, jer fizički ne može da drži svu tu količinu gasa u Rusiji. Dakle, oni će nastaviti da snabdevaju Evropi, čak i ako bi EU uvela poseban depozitni račun i tamo zadržala sav taj novac - dok se situacija ne normalizuje", rekla je Lena Zerkalj.
 
Ona je dodala da je Ukrajini sada gorivo potrebno za transport ljudi, robe i vojne opreme širom zemlje. 
 
Lana Zerkalj za DW kaže da zbog raketnog napada na rafineriju trenutno postoji nestašica goriva i da mora dodatno da se uvozi.
 
"A to je sada teško jer je Odesa, koja je bila naša glavna luka i ulazna kapija za gorivo, sada blokirana ruskim vojnim brodovima. A na severu imamo, naravno, Belorusiju. Ovi putevi su sada potpuno onesposobljeni za snabdevanje", kazala je savetnica ministra energetike Ukrajine.
  • Pesa

    02.05.2022 17:22
    Energenti
    Sama jaze da nemaju vise goriva. Pa cime ce se boriti sa Rusima. Cime ce napuniyi sve te silne tenkove dto im salju.
    Izgleda ce poslije borbe za Donbas jedan dio rusa na odesu a drugi ravnicom za Kijev.
    Sve sto pticaju Ameri, EU i Ukrajina je vise propaganda o njihovoj snazi a za mjesec dana ce im tenkovi boti opet oko Kijeva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet