Milanović: Staviću veto na poziv Finskoj i Švedskoj da postanu članice NATO-a

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Vukovaru da će na predstojećem samitu NATO-a staviti veto na poziv Finskoj i Švedskoj da postanu članice alijanse.
On je upozorio vladu Andreja Plenkovića da će "počiniti akt izdaje" ako pristane na to bez promene izbornog zakona u BiH.
Posle svečane sednice Gradskog veća povodom Dana Vukovara, Milanović koji zagovara blokiranje pristupa Švedske i Finske NATO-u dok ne bude promenjen izborni zakon u BiH, rekao je da će kao predstavnik Hrvatske na samitu staviti veto na upućivanje poziva Finskoj i Švedskoj, ali je dodao da bi to mogao da učini hrvatski ambasador - saopštio je Milanovićev kabinet.
"Nisam siguran da mogu da nateram hrvatskog ambasadora da zauzme moj stav na Savetu ambasadora, koji takođe može da uputi poziv. On bi morao da bude neutralan. Onda će Vlada morati da kaže da je ona apsolutno i bezuslovno za to da te države budu pozvane u NATO, bez rešavanja hrvatskog problema (u BiH). To je onda izdaja. Onda znamo na čemu smo", kazao je Milanović.
 
Dodao je da je Hrvatska "moderna samostalna zemlja koja misli svojom glavom".
 
"Ako Kipar može da stavi veto na sankcije (beloruskom lideru Aleksandru) Lukašenku dok ne bude rešen problem s Turskom oko eksploatacije gasa, kako Hrvatska ne bi mogla ovo da napravi", upitao je Milanović.
 
Premijer Hrvatske Andrej Plenković juče je optužio Milanovića da zagovaranjem blokade pristupa Švedske i Finske NATO-u dok ne bude promenjen izborni zakon u BiH zastupa proruske stavove i da čini štetu Hrvatskoj na međunarodnom planu i Hrvatima u BiH.
  • aga

    04.05.2022 10:00
    jbg
    Zoka izgleda jedini iz hrvatske shvata šta se dešava i moguće reperkusije !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.