Troje dece u Indoneziji preminulo od nepoznatog oboljenja jetre

Troje dece u Indoneziji preminulo je od nepoznate bolesti jetre, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Džakarti.
Troje dece u Indoneziji preminulo od nepoznatog oboljenja jetre
Foto: Pixabay
Time se broj smrtnih slučajeva od ove bolesti u svetu sada popeo na najmanje četiri.
Ozbiljan tip akutnog hepatitisa je otkriven kod 170 dece u 11 zemalja prethodnih nedelja, što je izazvalo zabrinutost u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji zbog bolesti "nepoznatog porekla", preneo je "Gardijan".
Simptomi koji su se javljali kod dece i pre nego što su dobila upalu jetre uključivali su mučninu, povraćanje, dijareju i bol u stomaku.
 
Ministarstvo zdravlja je navelo da je troje dece preminulo u bolnicama u glavnom gradu Džakarti, nakon što su imala neke od simptoma. Među preminulima su deca stara dve, osam i 11 godina, a od simptoma imala su još i groznicu, žuticu, grčeve i gubitak svesti, rekla je portparolka ministarstva zdravlja Siti Nadija Tarmizi.
 
"U ovom trenutku vodimo slučajeve kao akutni hepatitis, ali moramo da potvrdimo da nije reč o poznatim hepatitisima A, B, C, D i Rb", dodala je Tarmizi.
 
Ona je istakla da ministarstvo trenutno istražuje uzroke bolesti tako što radi testove na virus.
 
Iz ministarstva zdravlja su pozvali roditelje da odmah odvedu decu u bolnicu ukoliko primete bilo kakve simptome koji karakterišu nepoznati hepatitis.
 
Bolest uglavnom pogađa malu decu, većina je mlađa od deset godina i nema propratne bolesti.
 
SZO je navela da je zabeležen "neočekivani značajan porast" obolelih u Velikoj Britaniji, prevashodno kod zdrave dece, kao i u Irskoj i Holandiji.
 
Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su u petak studiju o tome kako se pojavilo žarište u državi Alabama, gde je devetoro dece bilo pozitivno na patogen koji je dobio ime adenovirus 41.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.