Izraelska vojska ubila Palestinca na Zapadnoj obali: "Ulazimo u novu fazu rata protiv terorizma"

Jedan Palestinac preminuo je danas pošto su ga ranili izraelski vojnici dok je pokušavao da prođe kroz bezbednosnu ogradu kraj vojnog punkta na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska vojska je saopštila da su vojnici primetili sumnjivu osobu koja je nameravala da ilegalno uđe u Izrael i pucali na nju.

Ranjeni Palestinac je evakuisan kako bi mu se ukazala medicinska pomoć, dodaje se u vojnom saopštenju, ali nije navedeno u kakvom je stanju.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja je, međutim, potvrdilo da je Palestinac preminuo.
 
U odvojenom incidentu jedan Palestinac je ubo nožem policajca kraj Starog grada u Jerusalimu.
 
Kako je navela policija, policajci koji su se zatekli na poprištu napada u blizini Kapije Damask su pucali na napadača.
 
Hitna pomoć je rekla da je policajac hospitalizovan, ali je ostalo nejasno u kakvom je stanju napadač.
 
Današnji incidenti su najnoviji u talasu nasilja u proteklim nedeljama, uključujući smrtonosne napade ekstremista u Izraelu i na Zapadnoj obali i izraelske vojne operacije na toj okupiranoj teritoriji, i sukobe izraelskih policajaca i Palestinaca na svetilištu u Jerusalimu, svetom i za Jevreje i za muslimane.
 
Ranije danas je izraelska policija saopštila da je uhapsila dva Palestinca koji su nožem i sekirom ubili tri Izraelca i ranili još najmanje četiri osobe u gradu Eladu, kraj Tel Aviva, u četvrtak prošle nedelje i pobegli.
 
Za njima je organizovana velika potera koja je trajala gotovo 60 sati.
 
Premijer Izraela Naftali Banet je na današnjoj sednici vlade rekao da su ta ubistva bila nezamislivo okrutna i da Izrael ulazi "u novu fazu rata protiv terorizma", te da će osnovati civilne nacionalne garde za vanredne situacije kao što su najnoviji napadi u toj zemlji.
 
"Glavni cilj Vlade Izraela je da povrati ličnu bezbednost izraelskih građana", rekao je Benet.
 
U zajedničkom saopštenju policije, vojske i unutrašnje bezbednosne službe je navedeno da su napadači, jedan 19-godišnjak i godinu dana stariji Palestinac, uhvaćeni u kamenolomu blizu Elada posle potere specijalnih snaga i jedinica komandosa uz pomoć helikoptera.
 
Policija je navela da su napadači iz okoline Dženina na okupiranoj Zapadnoj obali, grada koji je postao uporište ekstremista u najnovijem talasu nasilja.
 
Izraelska vojska je objavila da je započela pripreme da sruši kuće ta dva napadača u selu Rumanah.
 
Najmanje 18 Izraelaca ubijeno je u pet napada od 22. marta, uključujući još jedan napad nožem na jugu Izraela, dva oružana napada u području Tel Aviva i još jedan takav napad prošlog vikenda kraj jevrejskog naselja na Zapadnoj obali.
 
Gotovo 30 Palestinca je ubijeno od tada, uključujući napadače i one koji su se sukobili s izraelskim snagama na Zapadnoj obali.
 
Medju ubijenima su i jedna nenaoružana žena i dva slučajna prolaznika.
 
Organizacije za ljudska prava zato tvrde da Izrael često koristi prekomernu silu u obračunu s ekstremistima.
  • Miki

    08.05.2022 21:46
    kako na ovakve vesti niko ne reaguje? Decenijama ugnjetavaju Palestince i nikom nista - nema demokratije, ljudskih prava i sl..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.