Ekonomska kriza u Šri Lanki: Naoružani vojnici na ulicama, u sukobima povređeno 23 građana

Vlasti Šri Lanke rasporedile su danas naoružane vojnike u prestonici Kolombo nekoliko sati nakon što su pristalice vlade napale demonstrante, koji su kampovali ispred kancelarije premijera.

Oni zahtevaju smenu Vlade i predsednika države Gotabaja Radžjapaksa, koga okrivljuju za izazivanje najveće ekonomske krize u zemlji.

U sukobima pristalica i protivnika Vlade povređene su 23 osobe.

Šri Lanka, koja je na ivici bankrota, objavila je da obustavlja otplate svojih dugova.
 
Ona ove godine mora da otplati 6,6 milijardi evra, a do 2026. iznos od 23,7 milijardi. Ekonomski problemi doveli su i do političke krize, suočavajući vladu sa protestima i inicijativom za izglasavanje nepoverenja u parlamentu.
 
Nezadovoljni građani već 31. dan protestuju ispred kancelarije predsednika Šri Lanke Gotabaje Radžapaksa, zahtevajući da on, njegov brat koji je i premijer, Mahinda Radžapaksa, kao i ostali moćnici iz porodice, koja je na vlasti poslednjih 20 godina, podnesu ostavke i da odgovaraju za nastalu krizu.
 
Pristalice premijera Mahinde Rajapakse okupile su se u njegovoj kancelariji ranije danas, pozivajući ga da ignoriše zahtev demonstranata da podnese ostavku i da ostane na funkciji.
 
Nakon sastanka izašli su ispred kancelarije gde demonstranti već nekoliko dana kampuju i napali ih, srušili im šatore i potom ih zapalili.
 
Nakon napada, stotine naoružanih vojnika raspoređeno je u Kolombu dok su demonstranti izneli optužbe da policija nije intervenisala da spreči napad, uprkos tome što je u petak upotrebila suzavac i vodene topove kako bi rasterala okupljene.
 
Hospitalizovane su 23 ranjene osobe i njihovo stanje nije kritično.
 
Danas su sindikati koji predstavljaju zdravstvo, obrazovanje i druge uslužne sektore pozvali na proteste tokom cele nedelje u pokretu pod nazivom "Nedelja protesta" na čijem će završetku organizovati veliki marš do parlamenta sa zahtevom da predsednik podnese ostavku i da se formira nova vlada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.