Makron: Ukrajini će biti potrebne godine, ako ne i decenije za ulazak u EU

Francuski predsednik Emanuel Makron založio se za stvaranje Evropske političke zajednice kako bi se povećala saradnja EU s drugim evropskim zemljama, poput Ukrajine.

Njihovo pristupanje Uniji, kaže Makron, nije realno u skorijoj budućnosti.

"Postojala je stvarna želja da restrukturiramo Evropu po pitanju više politika, ali je Evropa postavila lestvicu vrlo visoko po pitanju integracije, pa nećemo moći integrisati neke države u idućim godinama ili čak decenijama", rekao je Makron na konferenciji za medije nakon završetka Konferencije o budućnosti Evrope u Evropskom parlamentu.

On je jasno stavio do znanja da će za pristupanje Ukrajine EU trebati nekoliko godina, ali da je potrebno pružiti joj nadu u kratkoročnom roku, prenosi Rojters.
 
"Ukrajina je po svojoj borbi i hrabrosti već iskreno članica naše Evrope, naše porodice, naše unije. Čak i ako joj damo status kandidata sutra, svi savršeno znamo da će proces pristupanja trajati nekoliko godina, a verovatno i decenija", rekao je Makron.
 
Format saradnje s drugim evropskim zemljama samo kroz evropske integracije blokira u određenoj meri energetsku, kulturnu i drugu saradnju, smatra francuski predsednik.
 
On je rekao da bi "Evropska politička zajednica" bila otvorena za demokratske evropske države koje neguju ključne vrednosti u oblastima političke saradnje, bezbednosti, energetske saradnje, saobraćaja, investicija u infrastrukturu.
 
"Pridruživanje (toj zajednici) ne prejudicira nužno buduće članstvo u EU. Niti bi ona bila zatvorena za one koji u je napustili", rekao je Makron.
  • Beli

    09.05.2022 17:28
    Vekovi
    A vekovi da se oporavi ekonomija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet