Zapadni Balkan podelio Makrona i Šolca

Predsednik Francuske je predložio formiranje nove političke zajednice u kojoj bi bili i Ukrajina i Zapadni Balkan, dok Nemačka ima drugačije poglede na budućnost regiona, ocenjuje Dojče vele (DW).
DW prenosi da je Emanuel Makron juče u Berlinu rekao da bi centralni deo te zajednice činila Evropska unija jer bi se tako, u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, mogle okupiti i one zemlje koje nisu ili ne žele da budu članice EU i dodaje da je nemački kancelar Olaf Šolc tu ideju nazvao "veoma zanimljivom".

Radi se o ideji koja podseća na privilegovano partnerstvo, što je EU odavno htela da ponudi Turskoj – kao svojevrsnu "utešnu nagradu", umesto punopravnog članstva, a Makron je predstavio i u Evropskom parlamentu u Strazburu, gde se održavala Konferencija o budućnosti Evrope, podseća DW.

DW dodaje da u EU, a pogotovo u Francuskoj, vlada velika skepsa oko ideje daljeg proširenja i da se Makron, baš kao i njegovi prethodnici u Jelisejskoj palati, umesto toga zalaže za produbljavanje integracija EU u sadašnjem sastavu.
 
On je, kako navodi DW, u ponedeljak predložio i promenu Ugovora o EU, odnosno ukidanje konsenzusa prilikom donošenja odluka koje se tiču recimo fiskalne ili odbrambene politike. Po tom predlogu, predviđa se donošenje odluka "kvalifikovanom većinom" glasova.
 
Uprkos tome što je nemački kancelar Šolc blagonaklono reagovao na Makronove predloge, formiranje eventualne političke unije moglo bi da dovede do novih konflikata: Ukrajina insistira na punopravnom članstvu u EU i NATO.
 
Kancelar je posle sastanka s Makronom na konferenciji za novinare izričito rekao da ta ideja ne bi smela da dovede do toga da se odustane od EU-perspektive šest zemalja Zapadnog Balkana - prenosi DW i podseća da se zbog ruskog i kineskog uticaja u regionu Šolc protekle nedelje založio za ulazak Srbije, Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Kosova i BiH u EU i to što je brže moguće.
 
Makron i Šolc su, kako se navodi, naglasili značaj saradnje sa šest navedenih zemalja Zapadnog Balkana, Makron je potvrdio da tokom predsedavanja EU (do kraja juna) želi da organizuje samit o Zapadnom Balkanu, a Šolc je najavio da i ubuduće želi da forsira Berlinski proces s ciljem da se uspostavi zajednički ekonomski prostor u regionu – što je proces koji je započela njegova prethodnica Angela Merkel.
 
Na Makronove zahteve za promenu Ugovora o EU, Šolc odgovara da Nemačka neće biti "kočničar". Ipak, po njegovom mišljenju, moguće je doći do efikasnijeg funkcionisanja EU i na druge načine kao na primer ukidanjem načela donošenja odluka u Uniji konsenzusom.
 
DW navodi i da su se brojne zemlje EU u ponedeljak usprotivile francuskom predlogu. Među tih 13 država su i skandinavske članice, kao i Hrvatska, Slovenija i Poljska. Za usvajanje promena Ugovora o EU potrebna je podrška svih 27 zemalja, odnosno ratifikacija u parlamentima svih članica Unije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet