Umro prvi predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk

Prvi predsednik nezavisne Ukrajine Leonid Kravčuk umro je danas u 89. godini, javio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.
"Veliki gubitak za celu Ukrajinu. Danas je umro Leonid Kravčuk, prvi ukrajinski predsednik, prvi predsednik Rade (ukrajinskog parlamenta) i čovek koji stoji iza moderne ukrajinske države", napisao je Kličko na Telegramu.

Članovi njegove porodice su za ukrajinsku novinsku agenciju rekli da je Kravčuk preminuo nakon duge bolesti. Bivši predsednik hospitalizovan je u junu 2021. godine i smešten je na odelenje za intenzivnu negu nakon operacije srca.

Kravčuk je 23. jula 1990. izabran za predsednika Vrhovne rade, a posle neuspelog Avgustovskog puča u Moskvi 1991, napustio je članstvo u KPSS i proglasio Ukrajinu nezavisnom od Sovjetskog Saveza.
 
Izabran je za prvog predsednika nezavisne Ukrajine na predsedničkim izborima u decembru 1991. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet