I dalje reakcije u Hrvatskoj zbog Orbanove izjave da je Mađarskoj "oduzeto more"

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ocenio je da izjava mađarskog premijera Viktora Orbana da je Mađarskoj "oduzeto more", ne predstavlja opasnost za Hrvatsku.

"Njegove sitne palanačke opsesije (jadranskom) obalom i velikom Mađarskom su deo njegovog repertorara, on nije opasnost za Hrvatsku", rekao je Milanović novinarima u Zagrebu upitan o Orbanovoj izjavi da je Mađarskoj oduzeto more, aludirajući na deo jadranske obale.

Milanović je kazao da je Orban "živopisan karakter", da ga ne treba doživljavati ozbiljno i da ga je on uvek kritikovao, dok ga je premijer Andrej Plenković iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), uvek uzimao u zaštitu, pa i u evropskim telima.
On je ocenio se Orban bori za svoju državu i njenu energetsku nezavisnost.
 
"To je njegov posao, izabran je zbog toga, da se bori za svoju zemlju i svoj narod", dodao je Milanović. Hrvatski predsednik je kazao da HDZ to ne želi da prizna i to zbog "par karijerista koji se ponašaju drugačije" i gledaju da se nikom ne zamere.
 
Mađarski premijer Viktor Orban nedavno je izjavio da Mađarska ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da joj nisu "oduzeli more", misleći na hrvatsku obalu, čiji su delovi nekad bili u sastavu Ugarske.
 
Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da "osuđuje bilo kakve pretenzije prema susednim državama", a ambasador Mađarske pozvan je na razgovor.
 
Potpredsednik hrvatske vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da će "vrlo odlučno odbaciti svaku aluziju na bilo kakve teritorijalne pretenzije prema hrvatskom području".
 
"Siguran sam da su Mađari primili tu poruku. Hrvatska je nezavisna država i štiti svoju teritoriju i suverenitet te nikome neće, pa ni kroz prigodne izjave, dopustiti da to koristi u ne znam kakve svrhe. To proći neće", rekao je Božinović.
 
Mađarski državni sekretar za informisanje Tamaš Mencer izjavio je da je Orban, pominjući "oduzeto more", govorio o "istorijskoj činjenici" i da je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova u toj izjavi "nešto pogrešno shvatilo".
 
"Nadam se da kod naših hrvatskih prijatelja neće preovladati medijska histerija i da ćemo moći da nastavimo da radimo u interesu razvoja naše saradnje", dodao je mađarski zvaničnik.
  • NN

    12.05.2022 13:07
    Ako bi svako uzeo od Hrvatske ono sto mu pripada, odnosno ono sto je Hrvatska ovako ili onako otela od Italije, Slovenije, Srbije i Madjarske, ostao bi im samo deo Zagreba i Sljeme. Oteto je uvek prokleto i oni ce tek platiti za sve sto su drugima uradili.
  • fasista

    12.05.2022 11:01
    i dalje
    a ti koji ga brane se samo prepoznaju. Uvek je lakse biti fasista kada veca budala privlaci svu paznju. Samo je pitanje posle toksicnosti kad pukne tikva.
  • Istinu

    11.05.2022 22:33
    Rekao
    Madjarskoj 4.juna 1920. i jeste oduzeto Trijanonom 71% teritorije. Najveca nepravda u istoriji prema nekoj drzavi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet