Mohamed bin Zajed novi lider Ujedinjenih Arapskih Emirata - Vučićev prijatelj iz "Beograda na vodi"

Prestolonaslednik Abu Dabija šeik Mohamed bin Zajed izabran je danas za lidera Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Njegov polubrat, dosadašnji lider UAE, šeik Kalifa bin Zajed al Nahjan, preminuo je juče u 74. godini posle duge bolesti.

Mohameda bin Zajeda izabrao je Vrhovni savet Federacije Emirata, javila je danas zvanična novinska agencija VAM.
 
Mohamed bin Zajed "MBZ" do sada je smatran de fakto vladarom UAE.
Novi lider ove zemlje, dobro je poznat javnosti u Srbiji zbog dugogodišnjeg poslovnog-političkog partnerstva sa šefom srpske države, Aleksandrom Vučićem, piše Nova.rs.
 
Od Beograda na vodi, Etihada, PKB  do neispunjenog obećanja o fabrici čipova
 
Odmah po dolasku na vlast, Aleksandar Vučić je, najpre kao prvi potpredsednik Vlade Srbije, a zatim i kao premijer i predsednik, ostvario prisne odnose sa tadašnjim prestolonaslednikom UAE,  Muhamedom bin Zajedom. Poslednji put, predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata boravio je u Beogradu 2017. godine, a prethodno je obišao glavni grad Srbije i 2014.
 
Obe posete obeležila je priča o "Beogradu na vodi", zajedničkom projektu Vučića i Zajeda, koji se, uz brojne afere i kontroverze, realizuje praktično od dolaska naprednjaka na vlast.
Ovaj projekat je započet rušenjem objekata, proterivanjem ljudi koji su stanovali u hotelu "Bristol", dok je poslovanje dobrim delom prekriveno velom tajne. Najatraktivnije zemljište u prestonici dato je na korišćenje "prijateljima iz UAE" praktično besplatno, dok najveći deo zarade pripada arapskog investitoru, koji je i većinski vlasnik "Beograda na vodi".
 
Obećanja kako će se u Srbiji proizvoditi čipovi, da će UAE ulagati u poljoprivredu, turizam i kulturu ostala su dobrim delom prazna, a jedina investicija koja je u potpunosti realizovana je poradaja bivšeg JAT-a, koji je u međuvremenu postao Er Srbija.
 
Od 2014. godine, kad je i zvanično sklopljen dogovor, država Srbija poseduje 51 odsto udela u vlasništvu Er Srbije, dok 49 procenata u vlasništvu arapske kompanije Etihad.
  • 9

    15.05.2022 07:03
    Vojvodino sad se čuvaj
    Da ne bi delio šniclu sa otišlom Merkelovom
    sad će možda dobiti kavurmu ako padne sa stola
  • Laloš

    14.05.2022 14:07
    Znači sad su mu pare koje je izneo još sigurnije.
  • Banderaš

    14.05.2022 13:39
    Preko mojih ledja
    Prijatelji do poslednjeg dinara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet