Index.hr: "Pre tačno sto godina rodio se Franjo Tuđman. Bilo bi bolje da nije"

Najčitaniji hrvatski portal Index.hr objavio je tekst povodom dana rođenja Franje Tuđmana sa naslovom "Pre tačno sto godina rodio se Franjo Tuđman. Bilo bi bolje da nije".

Tekst Gordana Duhačeka je na Fejsbuku za nekoliko sati od objavljivanja lajkovalo više od 4.000 ljudi, dok je samu objavu komentarisalo više od 2.600 korisnika ove društvene mreže.

Na samom početku tekstu navode, ukratko, najvažnije stvari iz Tuđmanove biografije, da je bio član Komunističke partije i učesnik NOB-a, da je imao čin general-majora u JNA, te da je iz partije izbačen, da je bio u zatvoru i da je na kraju postao prvi predsednik Hrvatske.

Nastavak donosi, na neki način, i priču o Tuđmanovoj zaostavštini. Kako piše, ostvarenje "tisućljetnog sna" postalo je noćna mora, dok je sam Tuđman postao "opsednut idejom 'hvatske države'". 
 
"Hrvati bi kao narod možda bolje prošli da nije bilo Tuđmana, da se nikad nije rodio, a isto vrijedi za Republiku Hrvatsku... Pravi uspjeh bi bio postići raspad Jugoslavije bez rata i ostvariti ideju neovisne Hrvatske uključivanjem, a ne isključivanjem njenih građana srpske nacionalnosti. Tuđman nijedno nije uspio, a samo za prvo se može reći da je donekle pokušao", piše Duhaček na Index.hr.
 
 
Autor navodi i da je Tuđman bio u duši Staljinista, te da je njegov odgovor na pitanje "Kakva Hrvatska?" glasio: "nacionalistička, uskogrudna, malograđanska, zatvorena, patrijarhalna i klerikalna Hrvatska".
 
Tekst u kojem govori i profesor Dario Čepo, a u kojem se piše o zaostavštini autoritarnih tendencija Tuđmana i HDZ-a, te o tome da je HDZ uništio Hrvatsku, pročitajte na OVOM LINKU.
  • Обсервер

    15.05.2022 12:53
    Аргументи
    Тоне и тоне фарбе је њофра потрошио на преименовање улица, путоказа и др. На ауто путу према Србији, нема обавештења куда води, односно води на крај света, а то су Батровци ! Чак ни опевана Балканска улица у Сплиту не постоји. О рушењу и скрнављењу ЈУ споменика да не говорим, о протеривању домицилног становништва још мање. Њофра је вратио политику, демографију и економију ХР. на најниже гране ! Честитам *Индексу*, јер је храбро рекао да је Цар, го и да их је генерално одвео у пропаст. Довољно је додати да се и сами питају, како им *фали* милион људи ? Интересантно !
  • 9

    15.05.2022 06:49
    @gusma
    Zaboravio si da dodaš i ovaj otpad istorije
    koji je još uvek kod nas.
    A za dr Bojana : Dete moje sigurno nisi bio ni rođen
    kada je nosonja proterao ljude iz Hrtkovaca, Platičeva,
    Nikinaca.. ,iz Petrovaradina ,sa Telepa u NS ...... Delio
    zarđale kašike.
    Ima i neka činjenica da su u Petrovaradinu obrisali
    školu Vladimir Nazor , da je ulica Maršala Tita sada
    Jevrejska i Futoška i futoški put i bul Revolucije, da
    se sve ulice sa "hrvatskim" imenima menjaju u
    zemarske junce ,a o mantijaškim ulicama da i ne govorimo.
    Ovo nije kraljevina niti crkvena država pa pogledajte
    na šta liči Novi Sad Zato je bolje da ćutite jer
    pinko-naci naočare ne koristi pošten svet.
  • @Bojan

    14.05.2022 23:49
    "14.05.2022 • 19:57
    Gusma
    Gusma, Milošević nije terao Hrvate. Ne zaboravi to."

    Oh, jeste, jeste.
    Ne brinite - nećemo mu nikad zaboraviti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet