Orban na inauguraciji osudio samoubistvo Zapada "koji eksperimentiše programom velike zamene"

Maarski premijer Viktor Orban osudio je danas "samoubistvo" Zapada i ponovo ukazao na svoju "crvenu liniju" oko sankcija Rusiji.

"Samoubilački talas se kreće zapadnim svetom koji eksperimentiše programom velike zamene", rekao je Orban na ceremoniji inauguracije za novi mandat na čelu mađarske vlade pred parlamentom.

"Taj program hoće da zameni hrišćansku decu, koja su na putu da nestanu, migrantima iz drugih civilizacija i na isti način vidim ludost teorija tog tipa", dodao je on u osvrtu na teoriju zavere koju je popularizovala ekstremna desnica, prema kojoj elite organizuju zamenu evropskih populacija vanevropskim imigrantima.

Orban, čija je partija ubedljivo pobedila na parlamentarnim izborima početkom aprila, prethodno je položio zakletvu za četvrti uzastopni mandat pošto je ponovo izabran sa 133 glasova od 199 u parlamentu.
 
On je predstavio Mađarsku kao "luku zdravog razuma" gde je "važan Božji blagoslov" i zajedno s Poljskom, kao poslednje uporište konzervativnog hrišćanskog zapada, dok kako je rekao "EU diže ruke".
 
Dok unutar EU raste nezadovoljstvo zbog toga što Budimpešta blokira predložen embargo na rusku naftu, Orban koji se poslednjih godina približio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, podsetio je da "pretnja energetskoj bezbednosti" ostaje "crvena linija" koja se ne sme preći.
 
Mađarska odbacuje šesti paket sankcija koji je pripremila EU ako ne dobije garancije o tome da će njeno snabdevanje energentima biti nastavljeno i danas je ocenila da će troškovi prekida kupovine ruske nafte koštati zemlju između 15 i 18 milijardi evra.
  • Bojan

    17.05.2022 18:38
    Nadam se da će jedna od ključnih posledica rata u Ukrajini biti to da će EU da zbaci mrtav teret ovakvih lopovskih država koje se grebu za fondove dok teraju inat onome ko ih izdržava.
  • Nenad

    17.05.2022 08:15
    @deks
    "uveravanja"? naspram stvarnosti? Jeftiniji energenti za svoj narod.
    Iz iskustva se zna da nekima se ne može verovati.
    Prazna propaganda, koja je eto mozak nekome isprala, a možda se i zaradilo na tome.
  • Realista

    17.05.2022 07:39
    mala grupa autokrata
    Putin, Erdogan, Lukašenko, Orban, Vučić... nađite uljeza?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet