Ruskom rokeru preti kazna zbog izjave o Putinu i domovini

Lideru poznate ruske rok-grupe DDT Juriju Ševčuku preti novčana kazna zbog "diskreditacije ruske armije".
Ruskom rokeru preti kazna zbog izjave o Putinu i domovini
Foto: Pixabay
Njega su sinoć nakon koncerta ispitivali pripadnici bezbednosnih službi zbog reči izgovorenoj publici.
"Otadžbina, prijatelji, to nije predsednikovo dupe koje se mora lizati i ljubiti sve vreme. Domovina je ona siromašna baka koja sve vreme prodaje krompir na železničkoj stanici. To je domovina", rekao je Ševčuk publici tokom sinoćnjeg koncerta u ruskom gradu Ufa, u Republici Baškiriji, nakon kojeg su ga ispitivali pripadnici bezbednosnih službi.
Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da su u vezi sa "provokativnim izjavama rok muzičara Jurija Ševčuka tokom koncerta 18. maja u sportskom kompleksu Ufa Arena, službenici odeljenja policije broj 7 ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova za Ufu sačinili protokol o administrativnom prekršaju" i da su materijale uputili sudu na razmatranje.
 
Organizator koncerta Radmir Usaev je na Fejsbuku saopštio da su odmah nakon koncerta došli pripadnici službi bezbednosti, iza kulisa odvojili Ševčuka od ostalih članova grupe i tokom sat vremena razgovarali sa njim o koncertu, kao i o njegovim pogledima na rat u Ukrajini i o domovini.
 
Usaev je kazao da su pripadnici službe bezbednosti planirali da privedu muzičara, ali da su odustali, i napisali samo prijavu za prekršaj. Posle početka ruske agresije na Ukrajinu, ruski parlament je usvojio zakon kojim za diskreditovanje ruske armije preti kazna do 15 godina zatvora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet