UNICEF: Širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece

Širom sveta radno je angažovano više od 160 miliona dece, ili svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
UNICEF: Širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece
Foto: Pixabay
Procena je da bi zbog rasta siromaštva i socijalne ugroženosti taj broj mogao da poraste za još 8,9 miliona već do kraja 2022. godine, ukazuje se u najnovijoj studiji Međunarodne organizacije rada i UNICEF.
Socijalna zaštita smanjuje porodično siromaštvo i ugroženost, ključne uzroke dečjeg rada, navodi se u tom dokumentu MOR i UNICEF, uz ocenu da se premalo napredovalo u obezbeđivanju uslova da sva deca uživaju socijalnu zaštitu, preneo je portal Nezavisnost.org.
Širom sveta, 73,6 odsto, ili približno milijardu i po dece, uzrasta do 14 godina, ne prima porodičnu ili dečju novčanu naknadu, a taj veliki jaz u socijalnoj zaštiti mora se brzo eliminisati, zaključuju MOR i UNICEF.
 
Vlade mogu sprovoditi niz politika za unapređenje socijalne zastite, ali ako kreatori politika ne budu delovali odlučno, pandemija kovid-19, aktuelni ratni sukobi, rastuće siromaštvo i klimatske promene samo će povećati rasprostranjenost dečjeg rada, ukazuje se u studiji.
 
U cilju jačanja sistema socijalne zaštite za prevenciju i eliminaciju dečijeg rada, MOR i UNICEF su definisali niz preporuka, među kojima su da se mora zatvoriti jaz u pokrivenosti dece socijalnom zaštitom, izgraditi integrisani sisteme socijalne zaštite, obezbediti da program socijalne zaštite bude inkluzivan i osetljiv na rad dece kako bi se on maksimalno smanjio.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.