Intenzivan toplotni talas u Španiji: Temperature prelaze 40 stepeni

U pojedinim delovima Španije izmerena je temperatura preko 40 stepeni Celzijusa, što je najviša zabeležena temperatura u maju u toj zemlji, saopštila je španska meteorološka služba AEMET.
Intenzivan toplotni talas u Španiji: Temperature prelaze 40 stepeni
Foto: Pixabay

AEMET je izdala upozorenje o visokim temperaturama u 10 regiona, što su ocenili kao "jedan od najintenzivnijih" toplotnih talasa u poslednjih nekoliko godina.

U gradu Haen na jugu Španije je zabeležena najviša temperatura u maju - 40 stepeni Celzijusa.

Klimatske promene čine toplotne talase sve učestalijim i intenzivnijim, piše BBC.
 
Neuobičajeno toplo proleće u Španiji rezultat je vrućeg vazduha koji dolazi sa severa Afrike, zbog čega je temperatura porasla i do 15 stepeni iznad proseka za ovo doba godine.
 
Najtopliji regioni ovog maja su Andaluzija na jugu zemlje, Ekstremadura na jugoistoku, Madrid i Kastilja La Manča u centralnoj Španiji i Aragon na severoistoku.
 
Špansko ministarstvo zdravlja pozvalo je gradjane da piju puno vode i da ostanu u hladnim prostorijama kada je to moguće.
 
Takođe su savetovali ljudima da smanje fizičku aktivnost.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet