Bivši proruski predsednik Moldavije u kućnom pritvoru zbog korupcije, bogaćenja i izdaje

Sud u Moldaviji stavio je u kućni pritvor od 30 dana bivšeg predsednika Igora Dodona koji je pod istragom zbog sumnji na izdaju, korupciju, nezakonito bogaćenje i nelegalno finansiranje partije.
Dodon koji je bio predsednik Moldavije od 2016. do 2020. i predvodi proruski opozicioni blok, pritvoren je u utorak u Kišinjevu pošto su mu istražitelji pretresli kuću.
Dodon je tvrdi da su optužbe protiv njega politički motivisane i po nalogu stranih sila radi "neutralisanja opozicije" sadašnjoj vlasti.
Dodon je u video-snimku koji je objavio moldavski novinski sajt Protv.md rekao da je "prezira vredno" da ga za izdaju optužuju "oni koji su sve državne institucije napunili stranim - rumunskim, američkim i nemačkim savetnicima, koji kontrolišu sve institucije".
 
Viša tužiteljka za borbu protiv korupcije Elena Kazakov je rekla da su na meti policijske istrage i saradnici Dodona.
 
Jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, Moldavija, bivša je sovjetska republika koja je stekla nezavisnost 1991. godine. Rusija drži trupe - nominalno mirovne snage - u separatističkom moldavskom regionu Pridnjestrovlja, spornoj otcepljenoj državi koju podržava Rusija i koja se graniči sa jugozapadnom Ukrajinom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet