Hrvatska ukida JMBG

Hrvatska vlada je u skupštinsku proceduru uputila predlog zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju.
Hrvatska ukida JMBG
Foto: 021.rs
Time se ukida korišćenje te identifikacione oznake hrvatskih državljana koja služi za povezivanje podataka u službenim evidencijama.
"Danom prestanka važenja zakona o matičnom broju prestaće da se određuju matični brojevi građana i na taj način će se ukinuti ta identifikaciona oznaka za kojom, nakon ulaska u punu primenu, osobnog identifikacijskog broja (OIB) ne postoji potreba", rekao je potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.
Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju neće se brisati iz postojećih evidencija, te će moći da se koriste za povezivanje i razmenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korišćenjem OIB-a, međutim ne kao osnovna i stalna identifikaciona oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam.
  • Mihajlo

    28.05.2022 14:43
    ID
    I uvode digitalni ID, jos jedna "teorija zavere" postaje istina...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet