Kim Džong Un negira slučajeve korone, epidemiju naziva "simptomima groznice"

Lider Severne Koreje Kim Džong Un razgovarao je sa zvaničnicima o ublažavanju strogih mera protiv širenja bolesti sa "simptomima groznice", koju mnogi stručnjaci u svetu smatraju - epidemijom korone.

Kako prenose državni mediji Severne Koreje, Kim i drugi zvaničnici su na sastanku Politbiroa "pozitivno ocenili pandemijsku situaciju koja je pod kontrolom i sve bolja širom zemlje".

Oni su takođe razmotrili pitanje efikasne i brze koordinacije, kao i "primenu antiepidemijskih propisa i preporuka", imajući u vidu da je trenutna situacija "stabilna".

Severna Koreja je danas zvanično registrovala još 89.500 pacijenata sa simptomima groznice, što ukupan broj takvih slučajeva podiže na 3,4 miliona. Vlasti nisu saopštile da li je bilo još smrtnih slučajeva.
 
Mnogi zdravstveni stručnjaci izvan Severne Koreje ocenjuju da su slučaji bolesti sa groznicom u Severnoj Koreji zapravo slučajevi kovid-19, smatrajući da vlasti znaju da razlikuju kovid-19 od groznice izazvane drugim zaraznim bolestima. 
 
Od početka epidemije 12. maja, Severna Koreja je objavljivala samo dnevni broj pacijenata sa simptomima groznice, ali ne onih zaraženih korona virusom, zbog nedostatka testova kojim bi bila potvrđena zaraza. 
 
Stručnjaci izvan Severne Koreje smatraju da zemlja umanjuje stopu smrtnosti kako bi sprečila političke posledice po Kima. Oni kažu da bi u Severnoj Koreji trebalo da bude mnogo više smrtnih slučajeva, jer je njenih 26 miliona stanovnika većinom nevakcinisano protiv bolesti kovid-19 i zato što zemlja nema kapaciteta za lečenje pacijenata u kritičnom stanju.
 
Drugi sumnjaju na to da su vlasti Severne Koreje preterale u vezi sa brojem slučajeva sa simptomima groznice, kako bi ojačale kontrolu nad stanovništvom.
 
Severna Koreja je zbog epidemije uvela karantin širom zemlje, izolaciju svih radnih i stambenih jedinica i zabranu na međuregionalna putovanja.
 
Još uvek su dozvoljene ključne poljoprivredne, građevinske i druge industrijske aktivnosti, ali su pojačane restrikcije podstakle zabrinutost u vezi sa snabdevanjem hranom.
  • Jeste

    30.05.2022 09:16
    groznica, ali je to posebna vrsta groznice od koje se zaraze samo diktatori. Neizlečiva groznica gladi za moc nad drugima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet