Kanada zabranjuje prodaju oružja, oduzimaće se i počiniocima porodičnog nasilja

Kanadski premijer Džastin Trudo najavio je donošenje novog zakona za sprovođenje "nacionalnog zamrzavanja" posedovanja oružja, kao i zabranu građanima da kupuju i prodaju oružje bilo gde u zemlji.
Kanada zabranjuje prodaju oružja, oduzimaće se i počiniocima porodičnog nasilja
Foto: Pixabay
"Onog dana kada ovaj zakon stupi na snagu, više neće biti moguće kupovati, prodavati, prenositi ili uvoziti oružje u Kanadi", rekao je Trudo.
Ako se usvoji, očekuje se da će zabrana stupiti na snagu na jesen. 
Kanadski ministar javne bezbednosti podneo je regulatorne izmene u parlamentu kako bi obezbedio brzo sprovođenje, navodi se u saopštenju ministarstva.
 
Prošlonedeljno ubistvo 19 dece i dvoje učitelja u osnovnoj školi u Teksasu u Sjedinjenim Američkim Državama izazvalo je zabrinutost zbog oružanog nasilja u celom svetu. Kanada već ima znatno jača ograničenja posedovanja oružja nego njen južni sused.
 
Predlog novog zakona takođe predlaže oduzimanje dozvola za oružje onima koji su izvršili dela porodičnog nasilja ili uznemiravanja, poput uhođenja.
 
Vlada će takođe zahtevati da se okviri za duge puške trajno izmene tako da nikada ne mogu da sadrže više od pet metaka, te će zabraniti prodaju i prenos šaržera velikog kapaciteta.
 
"Osim korišćenja vatrenog oružja za sportsko pucanje i lov, nema razloga da bi ikome u Kanadi trebalo oružje u svom svakodnevnom životu", rekao je Trudo.
  • 002211

    01.06.2022 08:24
    To je lepo. Drago mi je. Kanada pak razume stvari vredne života.
  • aleksandar

    31.05.2022 14:21
    Statistika
    Kvae posao.
    Dovoljno je bilo da zabrane prodaju 743 pištolja godišnje, pa ne bi bilo samoubistava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.