Ukrajina tvrdi da je ruska vojska krala po nuklearki u Černobilju i oštetila kompjutere

Ukrajina je saopštila da je ruska vojska opljačkala ili oštetila više od 1.000 kompjutera u nuklearnoj elektrani u Černobilju i navodno ukrala kamione i dozimetre radijacije.
Ukrajina tvrdi da je ruska vojska krala po nuklearki u Černobilju i oštetila kompjutere
Foto: Pixabay
Direktor za informisanje Černobila Vitalij Medved rekao je da nuklearna oprema nije oštećena i da je "što se tiče radijacione bezbednosti sve u redu".
Gubici izazvani ruskom okupacijom, koja je sada okončana, procenjuju se na više od 1,6 milijardi grivna (44 miliona funti; 54 miliona dolara).
Eksplozija reaktora u Černobilju proširila je zračenje širom Evrope 1986. Postavljeno postrojenje, severno od Kijeva, nalazi se u blizini beloruske granice i brzo su ga zauzele ruske trupe nakon njihove invazije 24. februara.
 
Ruske snage su kontrolisale fabriku pet nedelja pre nego što su se povukle 31. marta.
 
Tim Međunarodne agencije za atomsku energiju UN-a (IAEA) upravo je završio posetu Černobilju i okolnoj zoni isključenja od 2.700 kvadratnih kilometara (1.040 kvadratnih milja). U saopštenju IAEA se navodi da su "pružili podršku svojim ukrajinskim kolegama u zaštiti od zračenja, bezbednosti upravljanja otpadom i nuklearnoj bezbednosti".
 
Ukrajinska nuklearna inspekcija potvrdila je BBC-ju da je nivo radijacije u Černobilju trenutno bezbedan.
 
U zoni isključenja, međutim, postoje neke žarišta radijacije za koje černobiljski menadžeri okrivljuju rusku vojnu aktivnost - njihove trupe su, kako se navodi, kopale rovove, a vozila dizala prašinu. Jevhen Kramarenko, šef agencije za zonu isključenja, rekao je da je hiljade ruskih vozila, uključujući tenkove, prošlo kroz zonu. On je rekao da je tada Rusija stacionirala više od 1.000 vojnika u Černobilju.
  • Zovem se Stevo

    04.06.2022 12:41
    Inače
    Ruska vojska - koji je to OLOŠ.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet