Zbog veličanja diktatora Fransiska Franka otpušten kapetan španske Vojske

Ministarstvo odbrane Španije saopštilo je danas da je otpustilo jednog kapetana Kopnene vojske zbog odavanja pošte diktatoru Fransisku Franku, koji je vladao od 1939. do smrti 1975. godine.
Zbog veličanja diktatora Fransiska Franka otpušten kapetan španske Vojske
Foto: Pixabay
Na društvenim mrežama je objavljen snimak kapetana koji sa 30 vojnika iz njegove jedinice, dok ih blagosilja sveštenik, kleči ispred mauzoleja "Dolina palih" blizu Madrida, u kojem je Franko prvobitno bio sahranjen.
Više političkih stranaka tražilo je objašnjenje ministarke odbrane Marite Robles.
Ministarstvo je saopštilo da je kapetan otpušten nekoliko sati po objavljivanju snimka i da će istraga biti završena u roku od 48 sati.
 
"Dolina palih" se u Španiji jedan je od simbola Frankovog režima. Hiljade političkih zatvorenika morale su da učestvuju u njenoj izgradnji. Aktuelna leva koaliciona vlada je 2019. zakonom zabranila veličanje diktatora i naredila uklanjanje njegovih posmrtnih ostataka iz mauzoleja.
 
Poslednjih godina bilo je pojedinačnih slučajeva da su penzionisani oficiri kritikovali Vladu zbog toga i izražavali nostalgiju za Frankovim režimom.
  • Žeki

    04.06.2022 11:39
    Naš se ženio dva puta...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet