Moskovski sud kaznio Radio Slobodna Evropa

Moskovski sud je danas odredio novčanu kaznu od 20 miliona rubalja (325.000 dolara) za Radio Slobodna Evropa zbog "lažnog" sadržaja koji se tiče ruske "vojne operacije" u Ukrajini.
Moskovski sud kaznio Radio Slobodna Evropa
Foto: Pixabay

Ruski regulator za medije je blokirao stranicu RFE/RL početkom marta zajedno sa drugim svetskim medijima.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa, Rusija je u martu uvela zakon koji je zbog cenzure prisilio mnoge strane medije da se povuku iz te zemlje. Zakon je proglasio kaznenim delom širenje "lažnih" informacija o invaziji na Ukrajinu, a predviđa kazne i do 15 godina zatvora.
Devet internet stranica RFE/RL na ruskom jeziku i 18 njegovih ruskih novinara ranije su označeni kao "strani agenti". Blokada onemogućava pristup ruskih korisnika sajtu Ruskog servisa Radija Slobodna Evropa.
 
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je u petak, 3. juna, uputilo poruku pravnim predstavnicima stranih medija koji se nalaze u Moskvi s namerom da "objasni" posledice onoga što naziva "neprijateljskim delovanjem Zapada".
 
Rusija je strane medije upozorila na posledice 'neprijateljskih akcija Zapada', izjavila je u petak, portparolka ruskog Ministarstva Marija Zaharova, pozivajući predstavnike zapadnih medija na sastanak.
 
Zaharova je poručila da će pres centar Ministarstva na planiranom sastanku predstavnicima zapadnih medija objasniti posledice "neprijateljske politike njihovih vlada".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.