Poljska planira da uvede registar trudnoća, već bio pokušaj da se beleže trudnice koje piju i puše

Poljska vlada suočava se sa sve većim kritikama zbog nove odredbe da lekar mora da zabeleži svaku trudnoću u toj zemlji.
Opozicioni poslanici rekli su da se radi o "registru trudnoća" i kršenju prava žena. Poljska je uvela gotovo potpunu zabranu pobačaja, a aktivisti su zabrinuti da vladajuća konzervativna stranka za žene priprema još veći nadzor što se tiče odluka o njihovim telima, piše Euronews.
Prema naredbi ministra zdravstva Adama Niedzielskog, lekari moraju da beleže sve podatke o trudnoći, uključujući sva prošla ili trenutna oboljenja, posete lekaru, tretmane i krvnu grupu.
Poljska vlada kaže da javno zdravstvo prati preporuke Evropske unije i da će medicinskim radnicima na taj način omogućiti da pomognu pacijentima u Poljskoj i inostranstvu.
 
Međutim, opozicija navodi da bi ovaj registar mogao biti "novo oruđe represije" nad ženama koje ima za cilj da otkrije moguće ilegalne pobačaje. U registar ima uvid i kancelarija poljskog tužilaštva. Poslanica liberala Kamila Gasiuk-Pihowicz rekla je novinarima da bi ovaj popis mogao da "progoni i kontroliše Poljakinje".
 
Vladin registar takođe je osudio poljski opozicioni čelnik i bivši predsednik Veća EU Donald Tusk.
 
"Poljakinjama je potrebna nega, a ne kontrola", rekao je Tusk.
 
Poslanica levice Agnieszka Dziemianowicz-Bąk je rekla da je "registar trudnoća u zemlji s gotovo potpunom zabranom pobačaja nešto zastrašujuće".
 
Nova mera mogla bi dovesti do toga da mnoge Poljakinje traže privatni tretman ili putuju u inostranstvo, čak i zbog prenatalne nege. Prema strogoj zakonskoj reformi iz 2020, Poljakinje mogu da traže pobačaj samo ako postoji ozbiljan rizik po zdravlje majke ili ako je trudnoća posledica silovanja ili incesta.
 
Poslednjih meseci najmanje dve žene umrle su u poljskim bolnicama nakon što su lekari odložili pobačaj, čak i kada je fetusu dijagnostikovana teška bolest. Vlasti su čak pokušale da uvedu prijavu onih trudnica koje su viđene kako piju ili puše, ali to je povučeno nakon demonstracija širom zemlje.
  • Deks

    07.06.2022 15:45
    Kada se radi o problematici abortusa to nipošto ne bi trebalo generalizovati u smislu da se kaže da je svako mišljenje protiv abortusa nazadno, desničarsko, konzervativno, religiozno... a svako mišljenje za pravo na abortus napredno, levičarsko, liberalno, sekularno... Jugoslovensko i vojvođansko sam dete 70-ih, nikada nisam imao i nemam nikakve dodire sa religijom. Nisam imao neko mišljenje o abortusu osim da je to nešto što je bilo normalno i zakonom dato u Jugoslaviji i bilo je deo popularne kulture poput filma Lude godine. Međutim vremenom sam razmišljao o ovoj problematici i uvideo sam koliko je to pogrešno. Naime svedočio sam razgovorima prijateljica u kojima su se one uz kafu "hvalile" brojem abortusa a neretko sam slušao i muške razgovore sa takvim nemoralnim "hvalisanjem". Na žalost mnoge zemlje nakon II svetskog rata su napravile društveni ekperiment po kome su razdvojile tzv planiranje porodice od kategorije ljubavnih odnosa. Mlade generacije bivaju podstaknute da budu seksualno aktivne ali ne i da imaju decu jer "decu će imati kada planiraju". Preporučuju im se metode kontracepcije ali im se i nudi mogućnost abortusa u krajnjem slučaju, što opet podstiče nepridržavanje kontracepcije. O pravu na abortus se govori kao o "ženskom pravu" što je neprihvatljivo ne samo kada se govori o ocu nerođenog deteta, naime celo društvo (oba pola) snaša troškove abortusa, dometi u medicini su dobijeni zaslugom oba pola, oba pola rade u zdravstvenim ustanovama...
  • Mastodont

    07.06.2022 13:17
    @bravo

    Fascinantno kako su najveći protivnici abortusa uvek oni kojima je bio najpotrebniji.
  • bravo

    07.06.2022 11:39
    samo tako!!!
    Feminaciji i ubice dece na aparatima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet