Španija na putu da dobije zakon kojim bi se kažnjavali klijenti prostitutki: novčano i zatvorom

Španski poslanici pristali su da razmotre nacrt zakona o prostituciji koji su predložili socijalisti premijera Pedra Sančeza i prema kojem bi se kažnjavali klijenti prostitutki.
Španija na putu da dobije zakon kojim bi se kažnjavali klijenti prostitutki: novčano i zatvorom
Foto: Pixabay
U zemlji u kojoj prostitucija nije uređena zakonom, zbog čega se velik broj javnih kuća odobrava i toleriše, ovaj tekst je odgovor na Sančezovo obećanje da će ukinuti prostituciju. 
Međutim, protive mu se deo levice, neki feministički pokreti i udruženja za zaštitu seksualnih radnika koji se zauzimaju za regulaciju prostitucije i ocenjuju da bi takav zakon samo išao na ruku mrežama makroa.
Ovaj nacrt želi pre svega da kazni klijente, što su već učinile druge evropske zemlje, poput Francuske, Velike Britanije, Norveške i Švedske. Ako bude usvojen, klijenti će plaćati kazne od više hiljada evra i završiti u zatvoru ako je prostitutka maloletna.
 
Zakon će dati prostitutkama status žrtve i pravo na pomoć koje ide uz to.
 
Službene procene govore da u Španiji ima od 45.000 do 120.000 prostitutki. Većina ih nema regulisan status.
 
Prema anketi javnog instituta sprovedenoj 2008, poslednjoj na tu temu, više od trećine (32,1 odsto) muškaraca u Španiji je koristilo usluge prostitutki.
  • w/e

    08.06.2022 17:25
    @nema
    Jel bolje imati sve i ne raditi nista, ili ubiti se od ucenja i sklapati kraj sa krajem? Ne vidim zasto iko komplikuje stvari, kad je sve isuvise jasno.
  • Nema

    08.06.2022 10:32
    to kod nas, fuuuuj. Mi smo svetski ljudi u trendu i samo imamo poslovnu pratnju i "vaspitačice" za tinejdžerke zvane moderno - starlete.
  • Sima S

    08.06.2022 09:45
    Ah, ti katolici...
    Tipično katoličko licemerje i demagogija. Prostitucija nije zabranjena (ali ni eksplicitno dozvoljena) ali zato treba kažnjavati klijente da bi se "iskorenila".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet