Ukrajinska vojska primorana da se povuče na periferiju Severodonjecka

Položaj Ukrajine kada je reč o odbrani Severodonjecka pogoršao se u sredu pošto su njeni vojnici bili primorani da se povuku na periferiju istočnog industrijskog grada, usled žestokog ruskog napada.

Pre nekoliko dana, ukrajinske snage su tokom kontraofanzive zauzele skoro polovinu grada, ali je guverner regiona Lugansk Sergej Hajdaj rekao za RBC-Ukrajina da nije imalo smisla ostati u gradu kada je Rusija počela da ga sravnjuje sa zemljom granatiranjem i vazdušnim udarima.

"Naše snage sada ponovo kontrolišu samo periferiju grada", rekao je Hajdaj. "Ali borbe i dalje traju, branimo Severodonjeck, ne može se reći da Rusi u potpunosti kontrolišu grad", rekao je Hajdar.

On je u razgovoru za Asošiejted pres priznao da se ukrajinski vojnici suočavaju sa poteškoćama. "Sve što ruska vojska ima - artiljeriju, minobacače, tenkove, avijaciju - sve to koriste u Severodonjecku kako bi zbrisali grad sa lica Zemlje i potpuno ga zauzeli".
 
Hajdaj je nagovestio da bi ukrajinske snage mogle da se povuku na položaje odakle će im biti lakše da se brane, kao što je Lisičansk, grad preko reke Siverski Donjec, koji se nalazi na višoj nadmorskoj visini. Ranije, guverner Luganska je nagovestio da će snage zvaničnog Kijeva morati da se povuku kako bi izbegle da budu opkoljene.
 
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pohvalio je napore svojih vojnika u Donbasu i rekao da Rusija nije očekivala da će naići na veliki otpor. "Apsolutno herojska odbrana Donbasa se nastavlja", rekao je on.
 
Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, portparol američkog ministarstva odbrane rekao je u utorak da su Sjedinjene Države počele da obučavaju ukrajinske vojnike da koriste napredne raketne sisteme, koji se šalju Ukrajini u okviru paketa pomoći od 700 miliona dolara, koji je Kongres odobrio prošle nedelje.
 
Norveška je saopštila da je obučavala ukrajinske vojnike u Nemačkoj da upotrebljavaju samohodne haubice M109, koja je obećala isporuku 22 takva oružja Ukrajini.
  • Zovem se Stevo

    15.06.2022 08:57
    Inače
    @antibot@
    A šta, kao naši nisu hteli da uđu u Zagreb, ma šta napriča.
    Eto kada takvi ko što si ti brane srbe vide se posledice.
    Zato molim sve takve kao što si ti, nikad više nemojte nas braniti.
    Vidim kako ste Kosovo branili i odbranili.
  • 31

    11.06.2022 00:39
    @Драган
    I ja mislio slusajucu prorusku propagandu, da su rusi posle kijeva usli u varsavu, kad ono medjitim.
  • Лиманац

    09.06.2022 20:57
    Специјална војна операција
    Све иде по плану.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU razmatra uvođenje sankcija Izraelu

Ministri spoljnih poslova EU prvi put su vodili "značajnu diskusiju" o uvođenju sankcija Izraelu ako se ne bude ponašao u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.