Agencija za atomsku energiju: Iran uklanja 27 nadzornih kamera iz nuklearnih objekata

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Marijano Grosi izjavio je danas u Beču da Iran uklanja 27 nadzornih kamera iz nuklearnih objekata u toj zemlji.

Kako je rekao, time se povećava rizik da inspektori ne budu u mogućnosti da prate napredak Teherana u obogaćivanju uranijuma.

Na iznenada sazvanoj konferenciji za novinare, Grosi je rekao da taj potez Teherana predstavlja "ozbiljan izazov" za napore IAEA, upozorivši da Agencija za tri, četiri nedelje neće imati "kontinuitet znanja" o iranskom nuklearnom programu.

To bi bio "fatalan udarac" za pregovore o oživljavanju međunarodnog nuklearnog sporazuma Irana i velikih sila, kazao je Grosi.
 
On je naveo da će u iranskim nuklearnim objektima ostati oko 40 kamera.
 
Među objektima iz kojih Iran uklanja kamere su podzemno nuklearno postrojenje Natanz i postrojenje u Isfahanu, izjavio je.
 
Iran je juče saopštio da je isključio dva uređaja koja IAEA koristi za praćenje obogaćivanja uranijuma u Natanzu. Grosi je to potvrdio, navodeći da je među tim uređajima i glavni merač koji prati u kojoj meri Iran obogaćuje uranijum u Natanzu.
 
Sporazumom iz 2015. godine Teheran je pristao da znatno ograniči obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.
 
Međutim, 2018. godine, tadašnji predsednik SAD Donald Tramp napustio je sporazum i ponovo uveo oštre sankcije Iranu. Teheran je odgovorio povećanjem nivoa čistoće i količine uranijuma koji obogaćuje i skladišti, čime krši sporazum.
  • Ja

    10.06.2022 10:11
    Ja
    Sigurno su Rusi krivi. Hoce ih osuditi hoštapleri?
  • Zemlja čudesa

    10.06.2022 06:53
    Amerski fazoni
    Evo za najkasnije mesec dana Izraelaca sa bombama, dolaze u Iran da se "brane".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.