Kina kaže da neće oklevati da počne rat ako Tajvan proglasi nezavisnost

Kina neće oklevati da pokrene rat ukoliko Tajvan proglasi nezavisnost, rekao je danas u Pekingu portparol Ministarstva odbrane posle sastanka ministra odbrane i njegovog američkog kolege u Singapuru.
Kina kaže da neće oklevati da počne rat ako Tajvan proglasi nezavisnost
Foto: Pixabay
"Ako se neko usudi da odvoji Tajvan od Kine, kineska vojska neće ni trenutak oklevati da pokrene rat, kolika god da je cena", rekao je Vu Ćijan prenoseći izjavu ministra odbrane Vej Fengea tokom susreta s njegovim američkim kolegom Lojdom Ostinom.

Dvojica ministara su se sukobila danas u Singapuru: Peking je obećao da će "razbiti" svaki pokušaj Tajvana ka nezavisnosti, a Vašington pozvao Kinu da prestane da destabilizuje to ostrvo sa samoupravom.  

Na sastanku u Singapuru tokom bezbednosnog foruma "Dijalog Šangrila" američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je svom kineskom kolegi Veju Fengeu da Peking treba da se "uzdrži" od svake nove destabilizirajuće akcije prema Tajvanu, saopštio je Pentagon.
 
Po kineskom Ministarstvu odbrane, Peking bi "razbio u hiljadu komadića" svaki plan za proglašenjem nezavisnosti Tajvana.
 
Kineski ministar se žalio svom američkom kolegi u Singapuru zbog američke prodaje najnovijeg paketa oružja Tajvanu i upozorio na mogući sukob oko tog ostrva s vlastitom samoupravom koje Kina smatra svojom teritorijom.
 
Vei Fenge je rekao da američka prodaja oružja Tajvanu "ozbiljno podriva kineski suverenitet i njene bezbednosne interese", prenela je kineska televizija CCTV.
 
Tajvan se otcepio od Kine tokom građanskog rata 1949. i Kina preti da će upotrebiti silu da pripoji ostrvo. 

Teme

kina
  • Balkanski spijun

    11.06.2022 08:21
    Kraj USA kakve poznajemo desice se na Tajvanu.

    USA su u tom podrucju sveta zapoceli ekspanziju i hegemonizam okupacijom suverene drzave Havai, i nekako prirodno, krug ce se tu i zatvoriti.

    I to krajem USA, kao sto su zavrsila mnoga i veca carstva pre njih.
  • Zerstorer

    10.06.2022 23:35
    ...
    Dzaraj mecku ,dzaraj zmaja i izgubices...jaaaaja !
  • Joca

    10.06.2022 22:54
    Svet će bez Rusije nastaviti da se okreće, ali bez Kine - nisam baš siguran.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet