Produžava se postojanje EU digitalnog kovid sertifikata do idućeg leta

Evropski parlament i pregovarači zemalja članica EU postigli su dogovor o produženju EU digitalnog kovid sertifikata za još jednu godinu, odnosno do juna 2023.
Produžava se postojanje EU digitalnog kovid sertifikata do idućeg leta
Foto: 021.rs

Dogovor o sertifikatu je trebalo da istekne 30. juna, međutim, vlasti EU odlučile su da produže pravni okvir za godinu dana kako bi osigurale da građani EU imaju pravo na slobodno kretanje u slučaju da se pojavi nova zabrinjavajuća varijanta korone, izveštava portal "ShengenVisaInfo", prenosi Euronews Srbija.

Komentarišući odluku, Savet je rekao da bi proširenje ove uredbe obezbedilo da putnici iz EU i oni iz trećih zemalja koje su povezane sa sistemom, mogu nastaviti da koriste sertifikat za putovanja u države članice u kojima su oni potrebni.
 
Osim produženja postojećeg okvira, zakonodavci su se dogovorili i o obavezi Komisije da dostavi detaljan izveštaj do 31. decembra 2022. godine. Napominje se da bi uz ovaj izveštaj mogli biti priloženi predlozi zakona koji bi omogućili procenu o tome da li treba poništiti ili zadržati sertifikat, u zavisnosti od razvoja zdravstvene situacije.
 
 
Pored toga ko-zakonodavci su se takođe složili da svi sertifikati o vakcinaciji treba da sadrže sve primljene doze, bez obzira na državu članicu u kojoj je osoba primila vakcinu.
 
Štaviše, dogovorili su se o mogućnosti izdavanja sertifikata o oporavku nakon prilaganja antigenskog testa; proširenje opsega ovlašćenih antigenskih testova koji se koriste za kvalifikovanje za kovid sertifikat; i mogućnosti izdavanja uverenja o vakcinaciji licima koja učestvuju u kliničkim ispitivanjima.
 
Evropski parlament i Savet EU sada treba i formalno da usvoje sporazum o produženju EU digitalnih kovid sertfikata do sledeće godine. Izveštaj o sertifikatu biće objavljen do decembra 2022. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.