Amnesti internešenel: Izručenje Asanža šalje zastrašujuću poruku svim novinarima

Generalna sekretarka organizacije Amnesti internešenel Agnes Kalamar izjavila je da je odluka Velike Britanije o izručenju Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama zastrašujuća poruka novinarim

"Izručenje će Asanža dovesti u veliki rizik i poslaće zastrašujuću poruku novinarima širom sveta. Ako se izručenje nastavi, Amnesti internešenel je vrlo zabrinut da će se Asanž suočiti s velikim rizikom produženog zatvaranja u samici, što bi prekršilo zabranu mučenja ili drugog zlostavljanja", rekla je Kalamar, prenosi Index.

Ona je istakla da diplomatska uveravanja Sjedinjenih Država da Asanž neće biti zatvoren u samici ne mogu da se shvate ozbiljno zbog prethodnih postupaka američkih vlasti.

"Pozivamo Veliku Britaniju da se uzdrži od izručivanja Asanža, a Sjedinjene Američke Države da odbace optužbe i da se Asanž oslobodi", apelovala je Kalamar.
 
Organizacija Vikiliks je saopštila da današnja odluka o izručenju nije kraj pravne bitke i najavila je žalbu, uz poruku da je ovo "crni dan za medijske slobode".
 
Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je zahtev za izručenje Asanža Sjedinjenim Državama, gde mu preti kazna od 175 godina zatvora.
  • Обсервер

    18.06.2022 12:55
    Слаба тачка
    Да Бато, али си их дирнуо у најслабију и најболнију тачку, то они не опраштају ! Демократија није за унутрашњу употребу, они то извозе, као бренд и скупо је наплаћују !
  • w/e

    17.06.2022 20:19
    i?
    Posto hapsenje novinara nije dovoljno zastrasujuce.
  • Zemlja čudesa

    17.06.2022 19:00
    Britanija i Amerika? Pa zar to nisu dve najdemokratskije države u celom Univerzumu, još od vremena Velikog Praska?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.