Na proslavi dana državnosti Hrvatske u Nemačkoj otpevana nacistička himna

Proslavu Dana državnosti Hrvatske, koju je u Frankfurtu 1. juna organizovao hrvatski konzulat, na čelu s generalnim konzulom Vedranom Konjevodom, obeležio je veliki skandal.
Na proslavi dana državnosti Hrvatske u Nemačkoj otpevana nacistička himna
Foto: Pixabay
Naime, izvedena je nemačka himna iz vremena nacizma, umesto zvanične himne koja se izvodi nakon Drugog svetskog rata, preneo je Index.
 

Na otvaranju proslave otpevane su hrvatska himna i himna Nemačke, a problem je što je umesto važeće nemačke himne otpevana verzija koja je posle 1945. godine zabranjena, sa stihovima "Nemačka, Nemačka iznad svega", rekao je Indexu jedan od prisutnih na proslavi.

Proslavi je prisustvovala i poslanica Hrišćansko-demoktratske unije u Gradskom veću Frankfurta Anita Akmadža, koja je Indexu potvrdila da je izvedena nacistička himna i dodala da se odmah javno ogradila od toga, a tragedija je bila još veća zbog toga što je bio prisutan i Uve Beker, koji je u saveznoj pokrajini Hesen zadužen za antisemitizam.
 
Kako navodi Index, zanimljivo je da na zvaničnim stranicama Ambasade Hrvatske u Nemačkoj nema vesti o proslavi u Frankfurtu, ali se navodi da je Dan državnosti obeležen u Berlinu, Hamburgu, Štutgartu i Dizeldorfu. 
  • Обсервер

    18.06.2022 12:49
    Захвалница
    Сећају се Геншера, који их је усмерио ка сепаратизму и бранио на форумима. Одмах су му после одвајања написали на сред Пјаце у Сплиту, захвалницу, Deučhland, Deučhland, uber alles- и шта се чудимо и шта ће мо сад. Нема изненађења иначе, јер се растући фашизам у Европи прелива из чаше у чашу !
  • xqt

    18.06.2022 06:46
    Prva ljubav zaborava nema
    Ostalo im u sećanju.
  • l00d

    17.06.2022 22:51
    Samo se vi divite nacistickoj himni. Eno fali vam radne snage na moru. Niste hteli krajisnike, uzivajte sada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.