U Francuskoj u nedelju drugi krug parlamentarnih izbora

U Francuskoj će u nedelju biti održan drugi krug parlamentarnih izbora koji su neizvesni za centriste predsednika Emanuela Makrona.
U Francuskoj u nedelju drugi krug parlamentarnih izbora
Foto: Pixabay
Mediji pišu da se ne zna da li će vladajući savez osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu koji ima 577 poslanika.
 
U prvom krugu održanom prošle nedelje, Makronovi centristi u koaliciji Zajedno (Ensemble) i levičarska koalicija predvođena liderom radikalne levice Žan-Likom Melanšonom osvojili su približno isti broj glasova, sa blagom prednošću za centriste.
Na trećem mestu je bila ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje liderke Marin Le Pen, a na četvrtom desničarski Republikanci.
 
Koaliciji Zajedno je potrebno najmanje 289 mesta za apsolutnu većinu, kao što je to bio slučaj na prošlim izborima 2017. godine kada su Makronovi centristi osvojili 350 mesta.
Kako je prenela televizija BFMTV, odnos snaga je sada nepovoljniji za predsednički tabor.
 
Prema istraživanju agencije Elab, Zajedno bi mogao da osvoji između 255 i 295 mesta, a Melanšonova koalicija Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) između 150 i 200 poslaničkih mesta što je veliki skok u odnosu na prethodne izbore.
 
Desnica bi mogla da dobije od 55 do 75 mesta, odnosno mnogo manje nego pre pet godina dok bi ekstremna desnica mogla da osvoji između 30 i 50 poslaničkih mesta.
 
I ostale ankete prenose neizvesnost postizanja apsolutne većine za Makronovu koaliciju.
 
U slučaju da vladajuća koalicija osvoji relativnu većinu, to bi značilo da je dalje najbrojnija u parlamentu ali bi morala da sklapa saveze i dogovore za određene predloge zakona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet