Merkel: Moguće da je Putin čekao moj odlazak da napadne Ukrajinu

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da postoji mogućnost da je ruski predsednik Vladimir Putin čekao na njen odlazak sa vlasti pre nego što započne agresiju na Ukrajinu.
"Može biti da je moj odlazak bio doprinos tome, kao što su, na primer bili izbori u Francuskoj i povlačenje trupa iz Avganistana, te zastoj u pregovorima u Minsku", objasnila je Merkel u intervjuu nemačku medijsku mrežu "RND".
 
Ona je rekla da je njen uticaj na Putina, neposredno pred kraj mandata, nestao.
 
"Bilo je jasno da neću još dugo biti na vlasti i tako moram priznati da razni pokušaji protekle godine nisu ništa doprineli", objasnila je Merkel.
Ona je ukazala da Putin prošle godine nije bio spreman na samit takozvanog Normandijskog formata.
 
"Na drugoj strani nisam uspela, pored Normandijskog formata, da uspostavim dodatni evropsko-ruski format za razgovore o evropskom bezbednosnom radu“, priznala je.
Upitana da li bi bila na raspolaganju kao posrednik za pronalaženje rešenja u konfliktu, Merkel je odgovorila da se "to pitanje trenutno ne postavlja".
 
Ona je branila svoje političke odluke i pozitivan stav prema gasovodu Severni tok 2 i pored ruske aneksije Krima. Odbacila je tvrdnje da je gasovod Ukrajinu stavio pod veći rizik od ruske invazije.
 
"Tadašnja teza je glasila - ako Severni tok 2 bude pušten u pogon, Putin više kroz Ukrajinu neće isporučivati gas ili će je napasti. Zapad je, međutim, osigurao da gas teče dalje kroz Ukrajinu i da ta zemlja i dalje naplaćuje tranzit. Putin je onda napao 24. februara Ukrajinu iako kroz Severni tok 2 nije potekao niti jedan kubni metar gasa. S tim u vezi gas nije oružje", rekla je Merkel.
 
Ona je dodala da je njen stav uzeo u obzir visoke cene energenata kroz podsticanje obnovljivih izvora energije, izlaska iz nuklearne energije i početka izlaska iz uglja.
 
"Nemačka privreda se odlučila na ruski gas, pošto je ekonomski bio povoljniji od tečnog gasa iz Saudijske Arabije, Katara ili Ujedinjenih Arapskih Emirata i SAD. Politički se radilo o tome da umesto ruskog gasa uvozimo skuplji i ekološki sporan tečni gas suprotno želji privrede, suprotno industrijskoj snazi Nemačke", ukazala je.
  • Zemlja čudesa

    19.06.2022 23:20
    kockice se složile?
    Jednim delom je možda i u pravu. U SAD su se vratile demokrate na vlast, a Merkelovu je smenila ekipa amatera-entuzijasta i to je bila dobitna kombinacija da zakuvaju rat sa Rusijom preko Ukrajine. Verujem da bi bakuta bila mnogo mudrija i ne bi uletela u takvu avanturu sa veoma neizvesnim krajem.
  • Moje

    19.06.2022 14:30
    Mozda,moguce
    Mozda si se ti o tome dogovorila sa njim ...
  • Alex

    19.06.2022 12:40
    !!!!
    Srbima nista i niko ne valja, cak ni sami sebi ne valjalju, zato je Srbija i dalje crna rupa od drzave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet