Kolumbija dobila prvog levičarskog predsednika

Gustavo Petro, bivši levičarski gradonačelnik Bogote i nekadašnji pobunjenički borac,pobednik je predsedničkih izbora u Kolumbiji.
Petro, aktuelni senator, tesno je pobedio desničarskog građevinskog magnata Rodolfa Ernandesa u drugom krugu predsedničkih izbora održanim u nedelju, preneo je BBC.
Prema podacima, Petro je osvojio 50,5 odsto glasava i pobedio rivala sa više od 700.000 glasova i tako postao prvi levičarski vođa Kolumbije.
Šezdesetdvogodišnji Petro pozdravio je, kako je rekao, "pobedu za Boga i za narod".
 
"Neka toliko patnje bude ublaženo srećom koja danas preplavljuje srce domovine. Danas je dan za ulice i trgove", napisao je Pedro na Tviteru.
 
Fransija Markes, samohrana majka i bivša spremačica, postaće prva crnkinja potpredsednica u zemlji.
 
U videu objavljenom na društveni mrežama, Ernandes koji je vodio netradicionalnu kampanju zasnovanu umnogome na Tiktoku i drugim drušvenim mrežama, priznao je poraz.
 
"Kolumbijci, danas je većina građana izabrala drugog kandidata. Kao što sam rekao tokom kampanje, prihvatam rezultate izbora. Nadam se da gospodin Gustavo Petro zna kako da vodi zemlju i da će biti veran svom govoru protiv korupcije", rekao je Ernandes.
 
Kolumbijski odlazeći predsednik Ivan Duke, koji prema kolumbijskom zakonu nije imao pravo da bude ponovo kandidat, na Tviteru je napisao da je pozvao Petra da mu čestita i rekao da su se dogovorili da se sretnu narednih dana da počnu "harmoničnu, institucionalnu i tranparentnu tranziciju".
 
Petro, bivši član gerilskog pokreta M-19, tokom kampanje je obećao da će se boriti protiv nejednakosti i omogućiti besplatno univerzitetsko obrazovanje, uvesti penzione reforme i visoke poreze na neproduktivnu zemlju.
 
Takođe je rekao da će u potpunosti primeniti mirovni sporazum iz 2016. kojim je okončan 50-ogodišnji sukob sa komunističkom gerilskom grupom Fark, i tražiti pregovore sa još aktivnim pobunjenicima ELN-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.