Poljak koji je spasavao Jevreje tokom Drugog svetskog rata preminuo u 102. godini

Jozef Valaščik, član poljskog otpora koji je spasao desetine Jevreja tokom nacističke okupacije Poljske tokom Drugog svetskog rata, umro je u 102. godini.
Poljak koji je spasavao Jevreje tokom Drugog svetskog rata preminuo u 102. godini
Foto: Pixabay (ilustracija)
Valaščik je umro u ponedeljak, saopštio je Institutu za nacionalno pamćenje.
Valaščik se zaljubio tokom rata u Jevrejku Irenu Front, saznavši da je Jevrejka tek kada su nemačke snage Gestapoa pretražile hotel u kome je on odseo sa njom.
Pomogao joj je da se sakrije, a kasnije je sredio da uzme lažna dokumenta i oženio se njome. Ubrzo nakon toga, Gestapo je uhapsio Front i još 20 Jevreja.
 
"Ako je nešto trebalo da se uradi, moralo je da se uradi za sve njih. Morao sam da dostavim kilogram zlata do 17 časova, a bilo je već podne. Tek tada bi Nemci zaboravili na incident i oslobodili Jevreje", priseća se Valaščik u intervjuu, navodi Muzej istorije poljskih Jevreja POLIN u Varšavi.
 
Valaščik je uspeo da prikupi i plati potrebnu otkupninu, čime je spasao živote 21 osobe.
 
On je takođe zaposlio 30 Jevreja u fabrici krompirovog brašna kojom je bio zadužen da rukovodi zbog poznavanja nemačkog jezika. Većina onih koje je zaposlio preživela je rat.
 
Valaščik je 2002. godine odlikovan kao "Pravednik među narodima". Ta čast odaje priznanje nejevrejima, uglavnom hrišćanima, koji su spasavali Jevreje širom Evrope pod nemačkom okupacijom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.