Rusija skinula poljsku zastavu sa spomenika u Katinskoj šumi

Rusija je danas uklonila poljsku zastavu sa spomenika u Katinskoj šumi, podignutog u sećanje na masovna ubistva poljskih oficira koje je počinila sovjetska vojska u aprilu i maju 1940. godine.
Rusija skinula poljsku zastavu sa spomenika u Katinskoj šumi
Foto: Pixabay (ilustracija)

Kako prenosi Radio slobodna Evropa, lokalni zvaničnici naveli su da je zastava uklonjena zbog tenzija između Rusije i Poljske, koja podržava Ukrajinu u ratu sa Rusijom.

"Izneću svoje mišljenje - na ruskim spomen obeležjima ne sme da bude poljska zastava. A nakon antiruskih izjava poljskih političara, (to važi) još više", objavio je gradonačelnik Smolenska Andrej Borisov na ruskoj društvenoj mreži VKontakte.

On je dodao da je odluku da se poljska zastava ukloni donelo rusko ministarstvo za kulturu.
 
Sovjetski savez je nakon nemačke invazije Poljske 1939. okupirao istočni deo zemlje, a sovjetske trupe su u Katinu zarobile i ubile više od 20.000 poljskih oficira.
 
Za masakr je Sovjetski Savez isprva optužio nemačke naciste.
 
Zvanično je prihvatio odgovornost 1990. godine.
  • pop

    26.06.2022 18:28
    Vlast
    Kao prvo Stalljin je bio Gruzijac, Hruščov Ukrajinac, toliko o tome da su Rusi pravili zločine, a sukob u Ukrajini traje od 2014 , malo ako ne znate čitati, (ima i video zapisa)proguglajte.....
  • NKVD

    26.06.2022 15:41
    9 @ Rusi retko prave greske, a jedna od njih su ovaj spomenik i ova zastava. Nacistickim simbolima nema mesta u Rusiji.
  • Rajlovac

    26.06.2022 12:28
    ognjen.radic.adv@gmail.com
    Zapad, koji ima hronican problem sa hipokrizijom, tesko može da prihvati da i Rusija ima pravo da radi sve isto sto i oni! Svi smo jednaki, zar ne? Zapad se ne stidi okupacije Kosmeta, rusenja celovitosti Srbije, a sa druge steane zivotima brane cjelovitost BiH i Ukrajine??? Isto je i sa rusenjem spomenika Sovjetskoj Ruskoj vojsci po citavoj istocnoj Evropi, ukidanju ruskog jezika,... Fasizam?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.