FOTO, VIDEO: Policija nasilno sprečila održavanje Parade ponosa u Istanbulu, hapsila koga je stigla

Turska policija ponovo je nasilno intervenisala tokom današnje Parade ponosa LGBTQ+ populacije u Istanbulu i uhapsila desetine ljudi, među kojima i fotografa agencije Frans pres.
Čak i pre početka okupljanja policija za razbijanje demonstracija je upala u više barova u kvartu Džihangir oko kultnog trga Taksim i "nasumično" hapsila ljude koji su se tu nalazili, a među kojima su bili novinari i aktivisti LGBTQ+, konstatovali su izveštači agencije Frans pres.
Kao i svake godine Paradu ponosa je zvanično zabranio guverner grada ali stotine demonstranata sa zastavama u duginim bojama okupilo se u ulicama oko trga Taksim, koji je potpuno zatvoren za javnost.
 
Demonstranti su uzvikujući "Budućnost je kvir" i "Nikad nećete biti sami" šetali sat vremena u ulicama kvarta Džihangir, uz podršku ljudi sa okolnih prozora.
 
Uhapšeni su odvezeni u dva policijska busa ka glavnoj policijskoj stanici.
 
Nevladina organizacija Kaos GL, koja se zalaže za promociju i zaštitu LGBTQ+ osoba, prebrojala je 52 uhapšene osobe, prenosi Amnesti internešenal, organizacija koja je zatražila preko Tvitera da se oni "odmah i bezuslovno" oslobode.
 
Više očevidaca reklo je da je policija pokušala da spreči medije da snimaju hapšenja.
 
 
Bulent Kilič, iskusni fotograf Frans presa, koji prati zone konflikta, sa lisicama na rukama i iscepane majice prebačen je sa ostalima u policijsko vozilo. On je prošle godine već bio uhapšen pod istim okolnostima.
 
Posle spektakularne povorke 2014. godine sa više od 100.000 učesnika u Istanbulu, turske vlasti zabranjuju Paradu ponosa godinu za godinom, zvanično iz bezbednosnih razloga.
 
 
Evropska komesarka za ljudska prava Dunja Mijatović u petak je pozvala vlasti u Istanbulu da ukinu važeću zabranu Parade ponosa i da garantuju bezbednost mirnim demonstrantima.
  • Danka

    28.06.2022 10:02
    Ajde aktivisti, zaradite plate!
  • Johny

    26.06.2022 23:09
    Sad ce Misel i Borelj da odu da pitaju zasto :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.