Vrhovni sudovi Teksasa i Ohaja dozvolili zabranu abortusa

Najviši sudovi u Teksasu i Ohaju dozvolili su da vlasti ovih američkih saveznih država, koje predvode republikanci, sprovedu ograničenja i zabrane abortus.
Vrhovni sudovi Teksasa i Ohaja dozvolili zabranu abortusa
Foto: Pixabay

To je učinjeno nakon što je Vrhovni sud SAD prošle nedelje poništio ustavno pravo na abortus širom zemlje.

Vrhovni sud Teksasa dozvolio je u petak da zabrana abortusa stupi na snagu, nakon što je Vrhovni sud SAD poništio  presudu Ro protiv Vejda iz 1973.
 
Naredba koja dozvoljava da se zakon sprovodi u građanskom postupku, ali ne i krivično, stigla je istog dana kada je Vrhovni sud Ohaja dao državi zeleno svetlo da sprovede zabranu abortusa posle šest nedelja trudnoće, koja datira iz 2019.
"Nećemo prestati da se borimo da što više ljudi, što je duže moguće, može da pristupa osnovnoj reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti koja im je potrebna", poručila je Džulija Kej, pravnica Američke unije za građanske slobode koja predstavlja medicinske ustanove u Teksasu koja osporavaju zabranu.
 
Organizacije za prava na abortus od prošle nedelje osporavaju zakone protiv abortusa u 11 država, a sudije na Floridi, u Luizijani, Kentakiju i Juti sprečile su sprovođenje ograničenja ili zabrane, navodi Rojters.
 
Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je u petak da će pojedine američke države pokušati da hapse žene koji budu putovale u druge države zbog abortusa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.