VIDEO: Preminuo legendarni pozorišni reditelj Piter Bruk

Britanac Piter Bruk, jedan od najuticajnijih pozorišnih reditelja 20. veka, umro je u subotu u 98. godini, saznaje agencija Frans pres danas u njegovom okruženju.

Bruk je rođen u Velikoj Britaniji ali veliki deo svoje karijere proveo je u Francuskoj, gde je na čelu svog pariskog teatra Le Buf di Nor preispitivao teatarsku formu. 

Krajem 1960-ih posle desetine uspeha, među kojima i postavki brojnih komada Šekspira, i rada sa velikanima od Lorensa Olivijea do Orsona Velsa, odlučio je da ode u Francusku gde je počeo svoj eksperimentalni period obeležen teorijom "praznog prostora".
Kultni umetnik, koji je režirao više od 100 komada i razvio teoriju o praznom prostoru kako bi publici ostavio mašti na volju, smatra se ikonom avangardnog pozorišta.
 
U Francuskoj je postavio monumentalne komade, sa glumcima iz raznih kultura.
 
Njegov najpoznatiji komad je "Mahabharata" o indijskom epu od devet sati (1985), adaptiran je za film 1989. godine.
 
Tokom 1990-ih, kada je postigao veliki uspeh u Velikoj Britaniji sa komadom Samjuela Beketa "Divni dani", kritičari su ga pozdravili kao najboljeg reditelja koji je London imao.
 
 
Posle avanture od više od 35 godina u teatru "Buf di Nor" Piter Bruk je napustio čelo teatra 2010. sa 85 godina, ali nastavio do nedavno da režira.
 
Reditelj je uvek odbijao etiketu da se bavi angažovanim pozorištem, već uvek ponavlja da su njegovi komadi namenjeni samorefleksiji i razvoju duhovnosti.
  • Novosađanin

    03.07.2022 20:24
    Peter Brook je otvorio Akademiju Umetnosti u Novom Sadu.
  • R49

    03.07.2022 17:56
    Veliki nikad ne odlaze
    Bruk je ostavio veliki trag u pozorišnoj umetnosti. Miki Manojlovoć je imao čast da glumi u Brukovoj Mahabharati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet