Bugarska proterala 70 ruskih diplomata

Bugarska je nepoželjnim osobama proglasila 70 ruskih diplomata što je izazvao porast tenzija između istorijski bliskih nacija, rekao je danas ruski diplomata Filip Voskresenski.
Bugarska proterala 70 ruskih diplomata
Foto: Pixabay
Visokorangirani ruski diplomata Voskresenski rekao je novinarima na aerodromu u Sofiji da je diplomatama naređeno da napuste zemlju pre ponedeljka.
 
Odluku o proterivanju objavio je vršilac dužnosti premijera Bugarske Kiril Petkov, koji je zauzeo čvrst stav protiv Rusije nakon što je ona napala Ukrajinu 24. februara.
Petkov, koji je izgubio glasanje o nepoverenju 22. juna, tvrdi da je Moskva koristila taktike "hibridnog rata" kako bi srušila njegovu vladu.
Petkov je rekao da će Rusija nakon proterivanja zadržati 43 svoja zaposlena i napomenuo da Bugarska ima samo 12 članova diplomatskog osoblja u Moskvi.
 
"Svako ko radi protiv interesa Bugarske biće pozvan da se vrati u zemlju iz koje je došao", izjavio je.
 
Ruska ambasadorka Eleonora Mitrofanova postavila je u petak Bugarskoj ultimatum da poništi svoju odluku i zapretila da će Moskva u potpunosti prekinuti diplomatske odnose.
 
"Nameravam da hitno pokrenem pred rukovodstvom moje zemlje pitanje zatvaranja ambasade Rusije u Bugarskoj, što će neminovno dovesti do zatvaranja bugarskog diplomatskog predstavništva u Moskvi", navela je ona u saopštenju.
  • iguman

    04.07.2022 09:56
    Štamparska greška.
    Treba da piše ruske " diplomate".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet