Šri Lanka bez goriva - zatvorene škole, počinju restrikcije struje

U nedostatku novca vlasti Šri Lanke produžile su zatvaranje škola za nedelju dana, zato što nema dovoljno goriva za nastavnike i roditelje da odvedu decu u obrazovne ustanove.
Ministar energetike Kančana Vijesekera apelovao je na stanovnike koji rade u inostranstvu da šalju novac kući preko banaka, kako bi finansirali novu kupovinu nafte, prenosi agencija AP.
Kako su saopštili zvaničnici, dostupne zalihe nafte, dovoljne za samo nekoliko dana, biće obezbeđene za osnovne usluge, uključujući medicinske i lučke radnike, javni prevoz i distribuciju hrane.
"Pronaći novac je izazov. To je veliki izazov", rekao je ministar energetike Vijesekera.
 
Rekao je da je vlada naručila nove zalihe goriva i da se očekuje da će prvi brod sa 40.000 metričkih tona dizela stići u petak, dok će prvi brod sa benzinom stići tek 22. jula.
 
Kako je kazao ministar energetike, u pripremi je još nekoliko isporuka goriva, a vlasti se bore da pronađu 587 miliona dolara za plaćanje goriva.
 
Vijesekera je rekao da Šri Lanka ima oko 800 miliona dolara za sedam dobavljača goriva.
 
Prošlog meseca, škole su bile zatvorene širom zemlje na jedan dan zbog nestašice goriva i ostale su zatvorene poslednje dve nedelje u urbanim sredinama.
 
Vlasti su najavile da će od danas početi restrikcije struje širom zemlje do tri sata dnevno, jer ne mogu da isporuče dovoljno goriva za elektrane.
 
Nestanci električne energije već mesecima nanose štetu privredi Šri Lanke, zajedno sa ozbiljnim nedostatkom osnovnih potrepština, uključujući gas za kuvanje, lekove i uvoz hrane.
 
Vijesekera je rekao da je glavni problem nedostatak dolara i apelovao na oko dva miliona stanovnika koji rade u inostranstvu da svoju deviznu zaradu šalju kući preko banaka, umesto neformalnim kanalima.
 
Šri Lanka većinu potreba za gorivom dobija iz susedne Indije, koja joj je obezbedila kreditnu liniju, a Vlada je saopštila da pregovara sa dobavljačima u Rusiji i Maleziji.
 
Ekonomski slom izazvao je političku krizu sa široko rasprostranjenim antivladinim protestima koji su izbili širom zemlje, navodi američka agencija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.