VIDEO: Policija u SAD u Afroamerikanca ispalila 60 hitaca, izbili protesti

Stotine ljudi protestovale su sinoć u Akronu, u državi Ohaju, na severu SAD, nakon objave videosnimka ubistva Afroamerikanca u kojeg je policija, tvrdi njegov advokat, ispalila 60 hitaca.
VIDEO: Policija u SAD u Afroamerikanca ispalila 60 hitaca, izbili protesti
Foto: Pixabay
Dok vlasti pozivaju na mir, mnoštvo se u povorci uputilo prema gradskoj skupštini noseći transparente na kojima je pisalo "Pravda za Džejlanda".
Džejland Voker (25) ubijen je 27. juna dok je trčeći bežao od policije nakon automobilske potere zbog sapbraćajnog prekršaja. Na snimku koju je policija objavila vidi se mladić izrešetan mecima. 
Organizacije za borbu protiv rasizma pozvale su danas na četvrti dan protesta u tome gradu sa 190.000 stanovnika blizu Klivlenda. Protesti su bili mirni, osim u jednom trenutku kada su se učesnici približili kordonu policajaca dobacujući im uvrede.
 
Nakon prvog skupa mnoštvo je ostalo na ulici tokom noći. Nije bilo dojava o nasilju. Međutim, vlasti su, bojeći se nereda, oko policijske stanice postavile teške mašine, poput snežnih grtalica.
 
Vlasti Akrona, koje su u početku šturo komentarisale izgred, juče su napokon objavile dva videosnimka.
 
Prvi je kompilacija videa i snimaka ekrana ličnih kamera policajaca s komentarom. Drugi je ceo snimak potere i pucnjave, takođe napravljen policijskom kamerom.
 
U komentaru se navodi da Voker nije zaustavio svoj automobil i da je počeo da beži, na što je policija krenula u poteru. Nekoliko policajaca je reklo da je iz Vokerovog automobila ispaljen hitac.
 
Nakon višeminutne potere Voker je u vožnji iskočio iz automobila i počeo da trči. Policajci su pokušali da ga savladaju uz pomoć elektrošokera, ali nisu uspeli.
 
Nekoliko njih sustiglo ga je na parkiralištu. Snimci nisu jasni pa se ne vidi šta se zatim događalo, ali policija u saopštenju navodi da im je "život bio u opasnosti" zbog 25-godišnjakovog ponašanja. Svi policajci su tada zapucali ispalivši više hitaca. Voker je proglašen mrtvim na mestu događaja.
 
 
Izgred podseća na druge pogibije crnaca u sukobu s policijom, što je podstaklo talas protesta protiv rasizma i policijskog nasilja. Gradonačelnik Den Horigan najavio je nezavisnu istragu.
 
"Advokat sam 22 godine i nikad nisam video ništa slično ovom videosnimku", rekao je Bobi Diselo, advokat porodice žrtve.
 
 
Policijski načelnik Stive Majlet rekao je da su forenzičari na Vokerovom telu otkrili 60 rana. Diselo tvrdi da je bio pogođen sa 60 hitaca.
 
Osmorica policajaca umešana u njegovu pogibiju privremeno su sklonjena s dužnosti i primaće platu u očekivanju završetka istražnog postupka.
  • OM

    04.07.2022 12:31
    @Normalan ?
    Ubijaju oni i one koji ne beze. Bace ih na zemlju i uguse ili nesto slicno. Svakako, pucali su dok nisu potrosili municiju, a da je bio beo, sigurno ga ne izbusili kao sir.
  • Da je bio

    04.07.2022 10:37
    Normalan
    Ne bi bežao od policije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet