Albanija usvojila Rezoluciju o Srebrenici

Poslanici u Skupštini Albanije usvojili su sa 113 glasova "za" Rezoluciju o Srebrenici, kojom se osuđuje genocid koji su srpske snage počinile jula 1995. godine u toj opštini na istoku BiH.
 Albanija usvojila Rezoluciju o Srebrenici
Foto: Pixabay
Nacrt rezolucije su predložili poslanici vladajuće Socijalističke partije, a zasnovana je na rezolucijama Evropskog parlamenta i ocenama Evropske komisije o genocidu u Srebrenici, aktima koji osuđuju negiranje i veličanje genocida i osoba koje su taj zločin počinile, prenosi Radio slobodna Evropa.
Osim zabrane negiranja genocida u Srebrenici, rezolucija albanskog parlamenta predviđa i osudu političke retorike koja podstiče međunacionalnu mržnju negiranjem genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.
"Smatramo da ove zločine treba kazniti, jer žrtve zaslužuju pravdu. Smatramo da ovi zločini moraju biti kažnjeni, dok se nekažnjavanjem rizikuje njihovo ponavljanje u budućnosti“, izjavila je ministarka spoljnih poslova Albanije Oljta Džačka predstavljajući nacrt rezolucije pred poslanicima.
 
Nikada neće doći do pomirenja u regionu, ukoliko se zločini ne osude, dodala je ona.
 
Ovo je pokušaj da se ublaži politički sukob među strankama u Albaniji, pošto je Skupština Albanije sredinom maja odbila zahtev pojedinih opozicionih poslanika da se održi sednice na kojoj bi se razmatrala Rezolucija o Srebrenici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet