Oko 40 zemalja podržalo Ukrajinu u postupku protiv Rusije pred sudom pravde: Srbija se ne spominje

Više od 40 zemalja sveta, kao i zvanični Brisel, podržalo je Ukrajinu pred Međunarodnim sudom pravde u postupku protiv Rusije, navodi se u izjavi koje je objavila Evropska služba za spoljne poslove.
Oko 40 zemalja podržalo Ukrajinu u postupku protiv Rusije pred sudom pravde: Srbija se ne spominje
Foto: Pixabay
Među zemljama koje su pružile podršku Ukrajini, u izjavi se ne navodi Srbija.
 
Između ostalih, izjavu su potpisale Albanija, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Crna Gora, Severna Makedonija, Rumunija i Slovenija.

"Ponovo izjavljujemo našu podršku zahtevu Ukrajine za pokretanje postupka protiv Ruske Federacije pred Međunarodnim sudom pravde, čija je svrha da se utvrdi da Rusija nema zakonit osnov za vojnu akciju u Ukrajini na osnovu nepotkrepljenih tvrdnji o genocidu, u skladu sa Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju genocida iz 1948. godine", navodi se u izjavi.

Dodaje se da zemlje potpisnice pozivaju Rusiju da odmah obustavi vojne operacije u Ukrajini u skladu sa naredbom Suda od 16. marta 2022. godine.
 
"Kao što je Sud više puta saopštio, njegove naredbe o privremenim merama pravno su obavezujuće za strane u sporu. Dakle, nepoštovanje naredbe Suda od 16. marta 2022. predstavlja dalje kršenje međunarodnih obaveza od strane Rusije", piše u izjavi.
 
Zemlje potpisnice su takođe pozvale međunarodnu zajednicu da istraži sve mogućnosti za podršku Ukrajini u postupku pred Međunarodnim sudom.
 
Među zemljama sveta koje su potpisale izjavu su i Australija, Japan, Novi Zeland, Velika Britanija i SAD.
  • Petosrbijanac

    14.07.2022 07:16
    Ništa novo
    Srbija - zemlja dvoličnjaka.
  • Nemanja

    13.07.2022 22:24
    Mrzite zapad a svi bezite tamo da zaradite.
  • Hattori Hanzo

    13.07.2022 22:22
    Bravo
    ..Bravo za podršku, Slava Ukraini!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet