EU sprema sedmi paket sankcija Rusiji

EU se sprema da u narednih nedelju dana objavi novi rundu sankcija Rusiji kojima će se, kako se očekuje, zabraniti uvoz ruskog zlata i "zatvoriti postojeće rupe" u režimu kaznenih mera.
Pripreme ambasadora EU za sedmi paket sankcija nastavljaju se danas i sutra i verovatno će ih članice Unije odobriti sredinom sledeće nedelje, reklo je za Euractiv nekoliko diplomata EU.
Takozvani implementacioni paket uključio bi zabranu uvoza ruskog zlata, koje predstavlja najveći ruski izvoz kada se izuzmu energenti.
Te mere dogovorile su na samitu Grupe 7 u junu Francuska, Nemačka i Italija sa partnerima iz SAD, Kanade, Japana i Velike Britanije.
 
Analitičari kažu da bi ta zabrana bila više simbolična, pošto su prethodne sankcije Moskvi već efikasno zatvorile evropska i američka tržišta, uključujući centre trgovine u Londonu i Cirihu.
 
Novim paketom takođe će biti proširena lista robe dvostruke namene čiji je izvoz zabranjen u Rusiju, kao i lista pojedinaca i entiteta vezana za širi krug oko predsednika Vladamira Putina.
 
Isto tako, cilj novog paketa sankcija je "zatvaranje rupa" u prethodno odobrenim kaznenim merama, poput dodavanja nekih proizvoda na listu zabranjene robe.
  • Hm

    16.07.2022 06:27
    Jedan od tih paketa će i nas da zakači.
  • Zemlja čudesa

    14.07.2022 19:44
    Nešto mi se javlja da će remont Severnog toka 1 potrajati do proleća.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.