Cene nekretnina u regionu i u ostatku Evrope - kvadrat "papren" i van Srbije

Zbog neizvesne ekonomske situacije i rata u Ukrajini sve više ljudi se odlučuje da ulaže u nekretnine. Mnogima je to način štednje, pa keš pretvaraju u kvadrate.
Cene nekretnina u regionu i u ostatku Evrope - kvadrat "papren" i van Srbije
Foto: Pixabay
Zato su i cene počele vrtoglavo da rastu. RTS je proverio kako se kreću cene nekretnina u evropskim prestonicama, a kako u regionu.
Oni koji su u potrazi za nekretninom u Beogradu imaju utisak da je sve papreno, kažu da se pristojna garsonjera ne može naći za 50.000 evra. Potražnja diktira cene. Tako je najskuplji kvadrat u Beogradu na vodi plaćen više od 10.000 evra. Po cenama, odmah ga prati i naselje Vest 65.
Cena kvadrata stana u centru Beograda, prema podacima sajta Numbeo koji poredi uslove života u raznim gradovima sveta, u proseku je 3.117 evra, dok se van grada može naći i za 1.775 evra. Kada se pogledaju oglašavane nekretnine, cena od 1.775 evra za kvadrat čini se nerealnom. Takvih nekretnina gotovo i nema u oglasima. Stanovi po toj ceni verovatno i ne stignu do oglasa ili se brzo prodaju, ili se pak pri samoj prodaji cena koriguje.
 
Pre četiri godine za stan u novobeogradskim blokovima od 92 kvadrata plaćeno je 90.000 evra, sada se stan od 45 kvadrata u istoj zgradi, slične spratnosti i u sličnom stanju prodaje za više od 100.000 evra.
 
Nešto malo veće cene su i u Zagrebu. Cena stana u centru grada je 3.524 evra po kvadratu, dok se u ostalim kvartovima može naći i za 2.322 evra.
 
Ko bi da prođe jeftinije mogao bi da ulaže u centar Sarajeva. I prošao bi gotovo upola povoljnije. Kvadrat u centru košta 1.871 evro, a na periferiji 1.204 evra u proseku.
 
Još jeftiniji su stanovi u Podgorici. Tako, kvadrat u centru grada može da se nađe za nešto više od hiljadu i po evra. A stanovi na periferiji Podgorice koštaju kao i oni van centra Sarajeva.
 
Najviše možda iznenađuju cene u prestonici Grčke. Na nešto niže cene ukazuje i to da se naši državljani odlučuju za kupovinu nekretnine upravo u toj državi. Prosečna cena stana u centru Atine je 2.432 evra po kvadratu, a samo nešto malo niža na periferiji – 2.334 evra.
 
Ipak, prema podacima Spitogatos Property Index-a, trend rasta cena prodaje i zakupa kuća u Atini, kao i svuda, raste. Najskuplje oblasti za kupovinu kuće su uglavnom opštine u južnim predgrađima Atine kao što su Vuljagmeni, i tu kvadrat vredi 5.600 evra.
 
Nešto skuplje od Atine, ali dosta povoljnije nego u drugim evropskim metropolama koje smo poredili može se naći i stan u Lisabonu. Cena za centar grada je oko 5.000 evra, a za periferiju prosečno 2.858 evra. Međutim, prema oglašavanim nekretninama moglo bi se reći da se može naći stan i za dosta nižu cenu od 2.000 evra za kvadrat.
 
Paprene cene u Parizu i Londonu
 
Cene nekretnina u Berlinu i Beču su slične. Stan u centru Berlina može se naći po prosečnoj ceni od 8.107. evra po kvadratu, dok najskuplji kvadrati idu i do 11.000 evra. Van centra, cene su povoljnije, prosečno 5.319 evra po kvadratu, mada se može naći i za 4.000 evra.
 
Najskuplji kvadrati u centru Beča dostižu 14.000 evra, a prosečno se može pazariti i za 8.754 evra. Brojna srpska dijaspora u ovom gradu mogla bi na periferiji da kupi kvadrat počev od 3.500 evra, ali je lakše da se pronađe po prosečnoj ceni od 5.782 evra po kvadratu.
 
Skuplji i od Beča i od Berlina je Amsterdam. Cene u centru grada su oko 9.300 evra, dok je kao i obično periferija jeftinija i može se naći za 6.176 evra. Mada i onaj ko je spreman da plati 5.000 evra po kvadratu možda uz malo sreće nađe odgovarajuću nekretninu.
 
Cena stana u centru Moskve je 8.652 evra po kvadratnom metru, a može dostići i duplo više, dok se kvadrat u predgrađu plaća u proseku 4.642 evra. Zanimljivo je da su cene u Sočiju čak i više nego u prestonici Rusije. Prema podacima za prvu polovinu 2022. godine, prosečna cena luksuznih nekretnina u Sočiju bila je 2,45 miliona rubalja (42.000 evra) po kvadratu. Pored toga, u Sočiju je postavljen i ruski rekord cena - 6,5 miliona rubalja po metru kvadratnom stambenog prostora (odnosno neverovatnih 112.414 evra), prenosi portal za nekretnine Kuban-rbc-ru.
 
Vrtoglave cene su i u Parizu i Londonu. Kvadrat u centru Pariza dostiže 15.000 evra, dok se prosečan može naći za 12.000 evra. Stanovi na periferiji su nešto jeftiniji i tamo kvadrat  košta oko 9.000 evra. Cena stanova u centru Londona ide do 19.000 evra po kvadratu, a oni koji nisu mnogo probirljivi za prosečan kvadrat trebalo bi da spreme 13.283 evra. Periferija je znatno povoljnija i tamo se kvadrat kreće oko 6.600 evra.
  • Milos

    20.07.2022 19:59
    Pukao balon
    U Novom Sadu trenutno proda samo onaj koji dobrano spusti cenu - bar 30%, ostali nista. Nije melrilo trzista lepe zelje u oglasima koje objavljuju agencije. Oni su samo katalog neprodatih stanova i nista vise, trgovina je nesto sasvim drugo ;).
  • NS

    20.07.2022 09:07
    U sustini postoje tri opcije: kredit, vecita kirija ili zivot sa roditeljima. Birajte sta vam je manje zlo. Uvek su nekretnine bile na ceni. Neki holivudiski doomsday scenariji i apokalipse - zapitajte se kakav je to pogled na svet kad se vi uzdate u ekonomski slom da bi nesto kupili. Nisam bahat samo kazem nije sramota zaduziti se da bi se resilo stambeno pitanje. To je jednom u zivotu svakako. Mesetarenje i nakupce ne racunam.
  • Slanina

    20.07.2022 08:59
    Nemojte pisati da je u Berlinu kvadrat od 8-11 hiljada kada nasi strucnjaci kazu da je skuplje kod nas. Vise verujem nasim internet strucnjacima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.