Putin optužio Kanadu da je namerno kasnila sa vraćanjem turbine za gasovod Severni tok jedan

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je danas Kanadu da je kasnila u vraćanju nemačke turbine za gasovod Severni tok jedan, popravljen kod nje, u nadi da će prodati sopstvene energente Evropi.

Sudbina te Simensove turbine, predstavljene u Moskvi kao neophodne za dobro funkcionisanje gasovoda Severni tok jedan koji snabdeva Nemačku i Evropu ruskim gasom, unela je neizvesnost oko budućnosti ruskih isporuka.

Kanada gde je turbina poslata da se popravi u fabrici nemačke grupe vratila je turbinu Nemačkoj posle oklevanja zbog sankcija uvedenih Moskvi oko ofanzive u Ukrajini. Ali neizvesno je kada će ona biti poslata Rusiji.

"Jedan motor je trebalo da se popravi. Kanada ga nije vratila zbog sankcija Gaspromu iako su (popravke obavljene) u Simensovoj fabrici", rekao je Putin, prenela je agencija Tass. 
 
"Rećiću vam zašto je Kanada to uradila. To je zato što i ona proizvodi naftu i gas i planira da udje na evropsko tržište", dodao je Putin.
 
Gasovod Severni tok jedan trenutno je zaustavljen zbog desetodnevnog remonta koji bi trebalo da se završi sutra. Evropske zemlje ipak strahuju da bi Moskva mogla da uzme tehničko pitanje kao pretekst da ne nastavi isporuke, i time izvrši pritisak na njih u kontekstu sukoba u Ukrajini.
 
Pre zaustavljanja Severnog toka jedan zbog remonta Rusija je već jako smanjila isporuke poslednjih nedelja pravdajući to nedostatkom Simensovih turbina.
 
Nemačka je danas ocenila taj argument "pretekstom", a Evropska unija je optužila Moskvu da koristi gas kao oružje.
 
Teškoće oko isporuka preko Severnog toka jedan nailaze u trenutku kada se evropske zemlje trude da napune svoje rezerve gasa za zimu. U tom kontesktu evropske zemlje pokušavaju da diversifikuju snabdevanje gasom okretanjem ka SAD, Kataru, Azerbejdžanu i drugim zemljama.
  • Tozo

    20.07.2022 19:20
    Prvo je pričao kako mu ukidaju turbinu, pa su je Kanađani ipak popravili i vraćaju. Sada priča kako namerno kasne. A kada stigne i montiraju je, pričaće kako su Kanađani turbinu ubedili da pumpa gas unazad umesto unapred.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet