Voda iz nuklearne elektrane u Fukušimi će ipak ići u okean

Japanska komisija za kontrolu atomske energije odobrila je plan o ispuštanju u okean vode iz nuklearne elektrane Fukušima.
Voda je korišćena za hlađenje atomskih reaktora posle katastrofe i sada se više od 1,3 miliona tona nalazi u rezervoarima u okviru nuklearke.
Zaključeno je da je bezbedno ispuštanje u okean vode koja je prečišćena, ali i dalje sadrži tragove radioaktivnog tricijuma, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Japana, navodeći da će biti obavljene i dodatne kontrole.
Planirano je da se kontaminirana voda filtrira, kako bi se odstranili štetni izotopi, osim tricijuma, koji je teško izdvojiti.
 
Kina, Južna Koreja i Tajvan su izrazili zabrinutost zbog takvog plana, kao i japanski ribari, navodi Rojters.
  • Hm

    24.07.2022 20:54
    Hm
    Sad da jedemo ribe?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet