Makedonija potvrdila da je dala tenkove Ukrajini: Inače bi potrošili novac na njihovo uništavanje

Severna Makedonija je donirala tenkove Ukrajini, potvrdilo je Ministarstvo odbrane, ali nije navelo o koliko se tih borbenih vozila radi.
Makedonija potvrdila da je dala tenkove Ukrajini: Inače bi potrošili novac na njihovo uništavanje
Foto: Pixabay

Nakon što su se u četvrtak na društvenim mrežama pojavili snimci transporta tenkova, Ministarsto odbrane Severne Makedonije je potvrdio da su to tenkovi donirani Ukrajini.

Napomenuto je da su u pitanju "tenkovi treće generacije koji bi s obzirom na razvoj tehnologije ze nekoliko godina bili nekonkurentni i da su nekompatibilni sa NATO standardima", kao i da bi "u narednom periodu trebalo potrošiti novac na uništavanje tih tenkova".
"Želimo da istaknemo da će na osnovu izvršenih analiza, preporuka i usvojenih planova za opremanje Armije Republike Severne Makedonije biti izvršena transformacija, odnosno rasformiranje tenkovskog bataljona i pristupitiće se uspostavljanju savremenih protivoklopnih sposobnosti i kapaciteta, a realizacija ovih planova je već u toku", navodi Ministarstvo odbrane.
 
Prema Dugoročnom planu razvoja odbrambenih sposobnosti 2019-2028, ističe se, "neće biti ulagana dodatna sredstva u modernizaciju i opremanje tenkovskih kapaciteta".
 
Radiotelevizija Srbije (RTS) je objavila da se radi o tenkovima T-72 i da se u arsenalu makedonske vojske nalazi 31 vozilo tog tipa.
 
Te tenkove je vlastima u Skoplju 2000. godine isporučila Rusija tokom pobune Oslobodilačke nacionalne armije (ONA) Alija Ahmetija, napominje javni servis.
  • Neko tamo

    24.04.2023 04:08
    “Platili uništavanje”
    Kakvo manipulisanje podanicima. Te tenkove neće imati kad ih pojuri Velika Albanija, Rusija neće hteti da čuje za njih, a Zapad ima takvih “zaslužnih” koliko hoćeš.
  • Lala

    30.07.2022 12:14
    Crnjak
    Lep doprinos za unistavanje ruskih komunofasista.
  • Yowan Snow

    30.07.2022 10:18
    Autokefalna država
    Sa ovim gestom će se zameriti Rusiji!I ko zna ko će biti gazda u Ukrajini?Možda baš budu Rusi?A možda i sukob potraje godinama pa se međusobno potamane?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet