Slovenija smanjuje porez na energente

Slovenija će smanjiti porez na dodatnu vrednost na energente za sve korisnike sa 22 na 9,5 odsto, odlučeno je na sednice vlade.
Slovenija smanjuje porez na energente
Foto: Pixabay

Umanjena poreska stopa primenjivaće se tokom grejne sezone, od 1. septembra ove do 31. maja naredne godine.

Vlada predlaže smanjenje PDV za snabdevanje električnom energijom, prirodnim gasom, ogrevnim drvetom i daljinskim grejanjem, saopštio je novinarima ministar finansija Klemen Boštjančič.

On je objasnio da niži PDV na struju i prirodni gas upotpunjuje već usvojenu meru regulisanja cena tih energenata, a u slučaju ogrevnog drveta i daljinskog grejanja, niži PDV je prva mera kojom vlada rešava troškove energije.
 
Kao rezultat nižeg poreza, u državni budžet će se sliti oko 130 miliona evra manje sredstava – od toga oko 40 miliona ove godine i 90 miliona sledeće godine.
 
Očekuje se da će efekat na domaćinstva tokom grejne sezone biti od nekoliko stotina evra do više od hiljadu evra, rekao je Boštjančič.
 
On je najavio da će Vlada vrlo verovatno pripremiti reviziju budžeta za ovu godinu.
 
"Nije tajna da će i rashodna i prihodna strana biti dosta drugačije od onih u usvojenom budžetu", rekao je slovenački ministar finansija.
  • Vasa

    29.07.2022 21:59
    A Srbija, suprotno
    Vučić na struju uveo i akcizu i PDV! Treba građani da mu finansiraju stadion i premijer ligu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet